Zittenblijvers vaker onuitgeslapen

Geplaatst door OCO op 29 september 2007

Zittenblijvers voelen zich vaker onuitgeslapen dan niet-zittenblijvers. Ook gaan ze minder graag naar school en zijn ze minder positief over hun school dan leerlingen die niet een jaar hebben moeten overdoen. Dat zijn enkele conclusies uit de TKMST Monitor, een groot landelijk onderzoek onder scholieren in het voortgezet onderwijs en mbo dat elk jaar wordt gepubliceerd.

Ruim 24 duizend scholieren is gevraagd de kwaliteit van hun school op verschillende kenmerken te beoordelen. Zittenblijvers zijn op die punten structureel minder positief dan niet-zittenblijvers. Vooral havisten en vwo’ers missen vaker lessen als ze wel eens een jaartje over hebben moeten doen. Zittenblijvers besteden iets minder tijd aan hun huiswerk dan niet-zittenblijvers. Daarnaast heeft twee derde van hen de neiging verplichtingen uit te stellen. Ook dat komt bij deze groep vaker voor dan bij niet-zittenblijvers.

Een op de vijf ondervraagde havisten is wel eens blijven zitten. Bij de vmbo’ers is dat een op de zeven, bij vwo’ers een op de tien.

TKMST is onderdeel van educatieve uitgeverij Malmberg die onder meer elke maand het TKMST-magazine uitbrengt. Volgens de onderzoekers is de jaarlijkse monitor het grootste onderzoek onder middelbare scholieren.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog