Tussenstand na 1e aanmeldweek 2013

Geplaatst door OCO op 12 maart 2013

Overzicht

OCO houdt samen met Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam (VSA) een overzicht bij met de stand van de aanmeldingen van leerlingen die overstappen van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. De gegevens worden verzameld op basis van informatie op de websites van de scholen en telefonische navraag. De gemeente beschikt weliswaar over een electronisch loket waarin de aanmeldingen worden verwerkt maar publiceert deze cijfers nog niet.

Betere spreiding

Het overzicht draagt bij aan een betere spreiding van leerlingen over de onderwijsvoorzieningen in de stad. Met het overzicht kunnen ouders de stand van aanmeldingen volgen en hun (lotings)kansen inschatten.

Voorrang

Tot en met afgelopen maandag 11 maart konden leerlingen gebruik maken van voorrangsregels, daarvan hebben voor zover nu bekend in totaal 394 leerlingen gebruik gemaakt. Een aantal scholen heeft nog geen inzicht gegeven in het verloop van de aanmeldingen.

Koplopers

De meeste voorrangsaanmeldingen werden gedaan op het Spinozalyceum (79 voorrangsaanmeldingen met havo/vwo-advies). In absolute zin was het hoogste aantal aanmeldingen te zien op het Amsterdams Lyceum (153 leerlingen met vwo-advies), gevolgd door het Ignatius (139 leerlingen met vwo-advies) en het Hyperion (138 aanmeldingen met een vwo-advies). Voor het vmbo-t waren de meeste aanmeldingen na de eerste week te zien bij het Calandlyceum (132), gevolgd door het Sweelinck (64).

Nieuwe scholen

Voor het Hyperion is de hoge tussenstand een bijzondere prestatie. Het Hyperion is een jonge categorale vwo-school van het schoolbestuur VOvA (Voortgezet Onderwijs van Amsterdam). VOvA heeft dit jaar ook een categorale havo gelanceerd onder de naam ‘De Nieuwe Havo’. Daar ligt het aantal aanmelding weliswaar nog lager (38), maar voor een nieuwe school halverwege de aanmeldperiode is dat geen slechte start. Een andere nieuwe school, het Exellius in Amsterdam-Zuidoost (afsplitsing van SG Reigersbos), heeft nog geen cijfers over het verloop van de aanmeldingen vrijgegeven.

Nieuwbouw

Het Calandlyceum is vorig schooljaar uitgebreid met een nieuwe locatie en de aanmeldingen op het Caland laten zien dat de school in een behoefte voorziet. Na de categorale vwo’s lijkt het Caland op dit moment het hoogste aantal vwo-aanmeldingen te hebben (63). Ook het Nicolaas dat net een nieuw schoolgebouw heeft betrokken doet het goed.

Aanmelden uiterlijk op vrijdag 15 maart 2013

Ruim 2.800 leerlingen hebben zich inmiddels aangemeld. Veel ouders en leerlingen hebben nog gewacht met het maken van hun definitieve keuze, aanstaande vrijdag 15 maart loopt de aanmeldperiode af.

Klik hier voor het overzicht.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog