68 spijbelaars in Kalverstraat

Geplaatst door OCO op 11 december 2009

In Stadsdeel Centrum trokken de afgelopen twee weken Leerplichtassistenten en Politie gezamenlijk op om spijbelaars aan te pakken. 68 jongeren zijn meteen teruggestuurd naar school uit een groep van 622 jongeren die op straat zijn aangesproken. De 68 jongeren gaven volmondig toe te spijbelen.

Twee agenten, vier medewerkers Orde en Veiligheid en vier Leerplichtassistenten spraken op straat jongeren aan met de vraag of zij niet op school moesten zijn. Het nut en de noodzaak van de actie werden vervolgens aan de jongeren uitgelegd. De actie duurde vier hele dagen en vond plaats op en rond de Kalverstraat. Acties van dergelijke omvang zijn nog niet eerder uitgevoerd. In totaal werden in de leeftijd van twaalf tot achtien jaar 582 jongeren aangesproken, vijf kinderen in de basisschoolleeftijd en 35 achttienplussers. Van de twaalf tot achttienjarigen gaven 68 jongeren zelf aan dat zij op dat moment spijbelden. De jongeren werden meteen terug naar school gestuurd.

“Geslaagde actie, schokkend resultaat,” reageert Henk Krauwel, hoofd Bureau Leerplicht Plus van DMO op het aantal aangesproken jongeren. “Een succesvolle actie want we hebben veel jongeren bij de kladden gepakt. Schokkend dat het er zoveel zijn. Scholen moeten leerlingen geen ènkele kans geven te spijbelen. Verschijnt iemand niet op school? Meteen nabellen! En ouders moeten hun kinderen in de gaten houden. Ken het rooster van je kind. Heb contact met school.”

De scholen hebben de gegevens van de spijbelaars ontvangen. Scholen zijn verantwoordelijk voor het melden van spijbelaars aan Bureau Leerplicht Plus en het voeren van een adequaat verzuimbeleid. Bureau Leerplicht Plus is blij met de intensieve samenwerking met de Politie. Henk Krauwel: “Samen pakken we de jongeren aan. De straat op: vóór veiligheid en tégen verzuim”. Woordvoerder van de Politie Arnout Aben: “Ook wij zijn positief. Met deze actie willen we winkeldiefstallen en overlast door rondhangende jeugdigen in de binnenstad voorkomen.”

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog