Al in de tweede klas op stage

Geplaatst door Kees van Unen op 10 maart 2015
Cheverno Avisoina en Ivhairick Louisa, foto Mats van Soolingen
Rapper, dat wil Cheverno Avisoina (15) het liefst worden. Maar een carrière in de muziek is zo makkelijk nog niet, dus intussen werkt hij bij De Dreef aan zijn plan-B. “We krijgen hier vooral heel praktisch les, we leren dingen waar je echt wat aan hebt. Maar er zou op school wel iets meer aan muziek gedaan kunnen worden. Veel leerlingen zijn ermee bezig. Er komt nu ook veel goede muziek uit de Bijlmer. Rapgroepen zoals SFP, HPF en SBG. Die zijn hier erg populair. Maar met een schoolproject hebben we laatst een nummer geschreven, het staat op YouTube. Dat was leuk om te doen.”

En dat is niet het enige wat er op De Dreef gemaakt wordt. Cheverno: “In de kookles heb ik laatst bami met kip gemaakt. Heel lekker! We hebben boven in de school een kookruimte waar je kleine porties kunt maken. In de kantine kook je voor de hele school.”

‘In de kookles heb ik laatst bami met kip gemaakt, lekker!’

Ivhairick Louisa (14) wil na de praktijkschool graag verder leren. “We volgen hier een werkmethode waarmee je naar het ROC kunt,” vertelt hij. “En ik lig goed op schema.”

“Later wil ik graag met computers werken. Op school doen we daar nu al veel mee. In de klas hebben we laptops en we maken vaak presentaties met Prezi.”

Hoewel Ivhairick liever niet naar een praktijkschool had gehoeven, heeft hij het hier naar zijn zin. “We kunnen goed met elkaar opschieten en iedereen is hier gelijk. De docenten zijn rustig en zeker niet streng. Ze geven je aandacht als het nodig is en ze houden rekening met wat wij willen doen. Met gym vragen ze bijvoorbeeld waar we zin in hebben. Of dat altijd voetbal is? Nee hoor, ook wel trefbal. De meisjes moeten ook mee kunnen doen.”

Een leerlingenraad is er nog niet, maar die komt er wel. Ook gaan leerlingen al in de tweede klas op snuffelstage, meestal bij een supermarkt. In de derde en vierde volgt nog meer kennismaking met de praktijk. Handig voor als die rapcarrière niet wil lukken.

Dit portret van het Praktijkcollege De Dreef werd eerder gepubliceerd in de Parool Scholengids 2015. 

Gerelateerde onderwerpen