Al twee keer de sportiefste

Geplaatst door Kees van Unen op 10 maart 2015
Eline Deerenberg en Vinita Bishesar, foto Mats van Soolingen
Water drinken, fruit eten, sporten: op de Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB) staat één week per jaar helemaal in het teken van gezond leven. Sporten zijn de leerlingen trouwens al wel gewend: de OSB is al twee jaar op rij verkozen tot sportiefste middelbare school van Nederland. “Zelfverdediging, boksen, fitness, bootcamp, squash,” somt Eline Deerenberg (16) op. “We sporten op school, maar ook in het Bijlmerpark of in een fitnesscentrum.”

Behalve de sportklas is er een kunstklas, waarvoor de school samenwerkt met de ROC Media Academie, Toneelgroep Amsterdam en de Jeugdtheaterschool Bijlmer. Onder de noemer OSB Breed zijn er sportieve naschoolse activiteiten en een riant cultureel aanbod, van fotografie tot breakdance.

‘In het eerste jaar zit je met leerlingen van allerlei niveaus in de klas’

Als tweedeklasser heeft Vinita Bishesar (14) meegedaan aan Globaland. “Elke klas werd opgedeeld in vier landen en als land moesten we dan opdrachten uitvoeren. We kregen bijvoorbeeld geld en dat moesten we slim verdelen onder de bevolking. Daar kon je punten mee verdienen en de beste groep won. Heel leerzaam en vooral heel leuk.”

Eline bekeek met de leerlingenraad de resultaten van een enquête van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren. “Wij scoren heel hoog op het gebruik van computers. En binnenkort krijgen we ook nog iPads!”

Uniek aan de OSB is de kring waarmee elke les begint. Eline: “Daar mag je alles zeggen wat je kwijt wil. En daarna gaan we in groepjes van vier zitten, net zoals op de basisschool.”

Vinita: “Dat is fijn want zo kun je elkaar makkelijker helpen en motiveren. In het eerste jaar zit je in de klas met leerlingen van allerlei verschillende niveaus. Soms helpen leerlingen met een hoger niveau de anderen, maar het is ook wel eens andersom. ”

En wordt het dan nooit té gezellig in die groepjes? Vinita: “Onze mentor zorgt wel dat de druksten niet bij elkaar zitten.”

Dit portret van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer werd eerder gepubliceerd in de Parool Scholengids 2015.