Alles wordt groots aangepakt

Geplaatst door Rinke Verkerk op 10 maart 2015
Aletta Koopman en Yu Vos, foto Mats van Soolingen
Yu Vos (13): “Ik heb vrienden die niet durven te zeggen dat ze een muziekinstrument spelen. Op het Vossius is dat juist normaal. Er zijn bands en we hebben grote muziekavonden.”

“Het Café Chantant is hét evenement van het jaar. Er willen wel driehonderd mensen meedoen, maar er zijn vijftig plekken, dus iedereen moet auditie doen.”

“Zodra de kaartverkoop begint, stormt iedereen bij de bel de klas uit, om een kaartje voor de avond te bemachtigen. Want er zijn er nooit genoeg! Dus we regelen met vrienden dat wie het eerst is ook voor de rest koopt enzo. En het fijnste is dat je via muziek zoveel mensen uit andere klassen leert kennen.”

‘Mijn docent mailde me elke week: Aletta, je kunt het!’

Aletta Koopmans (17): ‘Voor mij is sport juist een passie. Dus ik twijfelde: krijg ik daar wel ruimte voor? Maar we hebben elk jaar het Paastoernooi, waarbij alle klassen tegen elkaar sporten.”

“Dat toernooi is echt mijn strijd van het jaar. Het is zo gaaf om buiten de lessen om samen te voetballen, elkaar aan te moedigen, en dan ’s avonds los te gaan op het schoolfeest! Alles wordt georganiseerd door de feestcommissie, de beste commissie van de school.”

Yu: “En in november is er het Klas 1 en 2 Toernooi. Wij komen dan geschminkt en in eigen shirts naar school.”

Aletta: “Muziek, sport, kunst, alles wordt hier groots aangepakt. Ik hockey vrij serieus. Al in de brugklas werd ik meteen opgevangen door alle gymleraren. Zij moedigden me aan nog beter te worden. Als ik won, was iedereen op school blij voor me.”

Yu: “Eigenlijk is iedereen altijd wel blij voor elkaar als iets lukt.”

Aletta: “Precies. Neem wiskunde. Ik wist niet dat ik het in me had om daar een 9 voor te halen. Maar dat is me gelukt, doordat mijn docent me elke week mailde: ‘Aletta, je kunt het!’ Ja, ik weet nu al dat ik hier later met een grote glimlach op terug kan kijken.”

Dit portret van het Vossius Gymnasium werd eerder gepubliceerd in de Parool Scholengids 2015.