Alternatieven voor eindmusical groep 8 tijdens corona

Geplaatst door Rosalie Anstadt op 7 april 2021
De eindmusical is voor veel leerlingen uit groep 8 het hoogtepunt van de basisschooltijd. Maar door het coronavirus kan de musical in traditionele vorm niet doorgaan. Daarom kiezen veel scholen in 2021 voor alternatieven, zoals een eindfilm, een videoclip of een livestream. Zo krijgen achtstegroepers in 2021 toch nog een feestelijk afscheid.
Op basisscholen vindt alleen onderwijs, (onderwijsondersteunende) zorg en opvang van leerlingen plaats. Activiteiten zoals vieringen, teamvergaderingen en de eindmusical worden op afstand georganiseerd. Dit staat in het Protocol Basisonderwijs van de PO-raad en andere onderwijs sectororganisaties.

Eindmusical groep 8 en corona

Voor veel leerlingen uit groep 8 is de eindmusical het hoogtepunt van de basisschooltijd. Maar helaas kan die door corona ook dit jaar niet in traditionele vorm doorgaan. Gelukkig zijn er wel leuke alternatieven om toch zo feestelijk mogelijk afscheid te nemen van groep 8.

Zo kunnen achtstegroepers een eindfilm of videoclip maken. Of ze voeren alsnog een eindmusical op, die per livestream wordt uitgezonden. Op die manier kunnen ouders, broers en zussen toch meegenieten.

Een eindfilm of videoclip in plaats van een musical

Veel basisscholen kiezen vanwege corona voor een eindfilm als alternatief voor de eindmusical. Leerkrachten en leerlingen filmen zelf de scenes en ouders monteren het geheel aan elkaar.

Hollywood in de klas

Scholen kunnen ook online een filmpakket aanschaffen. Zo biedt Hollywood in de klas verschillende zelfstandige eindfilms aan. Voor 140 euro krijg je een pakket met daarin scriptboekjes, een online map met muziek en effecten en videolessen ter voorbereiding.

Jouwschoolfilm.nl

Jouwschoolfilm.nl biedt scholen de mogelijkheid de geplande musical te filmen. Hiervoor zijn twee opties:

 • Een standaard all-in pakket voor een groep 8 met maximaal dertig leerlingen. De voorstelling wordt dan in een, twee of drie opnames opgenomen. ‘Jouw schoolfilm’ monteert de beelden zodat de film voor de geplande uitvoeringsavond gereed is. Kosten: vanaf 139 euro.
 • Een tussenpakket is geschikt voor groepen 8 met meer dan dertig leerlingen. De musical wordt dan in losse scenes opgenomen. Zo kunnen klassen gescheiden blijven. Bovendien is het niet erg als kinderen de musical nog niet helemaal kennen omdat een opname gemakkelijk overnieuw gedaan kan worden.  ‘Jouw schoolfilm’ monteert de beelden en liedjes vervolgens aan elkaar tot een geheel. Kosten: 299 euro.

Femendaan.nl

Femendaan.nl biedt scholen de mogelijkheid om een professionele videoclip op school op te nemen. De klas kiest van tevoren een passend lied. Vervolgens wordt de tekst verdeeld en gaan de achtstegroepers aan de slag met het decor, de attributen en de kostuums. De opname wordt gemaakt met professionele regisseurs en een cameraman. De volgende dag is de klassenclip klaar om te bekijken.

Tips van juffrouw Femke voor alternatieven eindmusical tijdens corona

Op de website van juffrouwfemke.com wordt naast een eindfilm nog een aantal andere alternatieven voor de eindmusical tijdens corona voorgesteld:

 • Uitvoering musical per livestream.
 • Musical-foto-boek: de musical wordt uitgeschreven in een verhaal, geïllustreerd met foto’s van kinderen in hun rol bij verschillende scenes.
 • Tijdmachine: kinderen vertellen op camera hoe ze denken dat hun leven er over vijfentwintig jaar uit ziet. Ze kunnen dit als zichzelf, of verkleed als dertiger, vertellen. Vervolgens monteer je de verschillende verhalen aan elkaar tot een geheel.
 • Groep 8’s got talent: achtstegroepers maken filmpjes waarin ze hun talenten laten zien.
 • Afscheidsavond: een avond waarin kinderen afscheid nemen van elkaar. Op deze avond kun je leuke video’s vertonen (zie hierboven) en samen musical-liedjes zingen. Ook kun je ouders vragen om oude foto’s van leerlingen in te sturen waarmee je een diapresentatie maakt.
 • Reünie: prik nu alvast een reünie-datum voor na de zomervakantie (als de coronaregels vermoedelijk versoepeld zijn).  Zo hebben de kinderen iets feestelijks om naar uit te kijken.

10e montessorischool De Meidoorn: de musical op film

NB: Onderstaande interviews vonden plaats in mei 2020

Op De Meidoorn in Amsterdam West hadden de leerlingen uit groep 8 al voor de voorjaarsvakantie een musical uitgekozen en de rollen verdeeld. Zij waren volop teksten aan het leren en scenes aan het instuderen, totdat het coronavirus roet in het eten gooide.

Charlotte (intern begeleider en leerkracht in de combinatiegroep 7/8): “Wat we nu hebben afgesproken is dat we de musical gewoon gaan doen, maar dan op en rond de school. Dit gaan we filmen. En er zijn vast ouders die kunnen helpen met de montage. We kennen ook een meester die heel goed is in musical-muziek en dans. Hij heeft aangeboden om te helpen. Daar zijn we heel blij mee.”

“Normaal gesproken gaan we voor de uitvoering van de musical naar Podium Mozaïek in Bos en Lommer. Dat kan nu niet.”

In totaal zitten er circa veertig kinderen in groep 8, verspreid over drie combinatiegroepen. Charlotte: “Normaal gesproken gaan we voor de uitvoering van de musical naar Podium Mozaïek in Bos en Lommer. Dat kan nu niet. Met veertig achtstegroepers zit je inclusief ouders al snel boven de honderd man. We gaan denk ik wel met heel groep 8 de film kijken. Dat is natuurlijk ook heel leuk. En ze krijgen de film mee naar huis als herinnering.”

Basisschool Pro Rege: korte filmportretten

Zomer (11) zit in groep 8 op de basisschool Pro Rege in Amsterdam Nieuw-West. De Pro Rege maakt normaal gesproken altijd een eindfilm met de leerlingen uit groep 8. Dit gaat nu niet door. Zomer: “We hadden een film gekozen. Maar omdat we niet meer met de hele klas teksten kunnen oefenen en bovendien te weinig tijd hebben gaat dit niet meer door. Ik vind dit eigenlijk niet zo jammer, want ik had een figurantentol, dus ik had niet veel te doen.”

“Nu moeten we allemaal een eigen filmpje maken over onszelf. Ik ga de middelbare school filmen waar ik na de zomervakantie naartoe ga en mijn oude school en het park. Hiervoor maak ik zelf de filmmuziek. Ik speel Concertino van Vivaldi op mijn viool en mijn vader monteert deze opname onder de filmbeelden. Heel misschien wordt de film uiteindelijk via een drive-through in een open veld op een beamer afgespeeld. Dat zou wel heel leuk zijn.”

Heb je nog suggesties of wil je ervaringen delen? Voeg ze toe via het reactieformulier onderaan deze pagina!

9 Reacties

 • Gepost door Wendy op 23 mei 2020 om 22:14 | Permalink

  Ik ben benieuwd naar dat protocol t.a.v. een Corona Proof kamp. Waar kan ik dat als ouder/MR lid vinden?

  • Gepost door De Buiteling op 25 mei 2020 om 10:16 | Permalink

   Het protocol is een initiatief van samenwerkende groepsaccommodaties Veluwe Noord. Stuur een email naar info@opkamp.nl voor meer informatie.

 • Gepost door Bastiaan Beijderwellen op 20 mei 2020 om 16:52 | Permalink

  Ik heb een bedrijfje opgericht om professionals uit de film en tv-wereld naar scholen te brengen, zodat zij met de kinderen die nu in groep 8 zitten een echte speelfilm, een professionele livestream of een registratie van de musical kunnen maken. Zo heeft groep 8 van schooljaar 2019/2020 alsnog een mooi aandenken! Kijk voor meer informatie op http://www.bwb-producties.nl

 • Gepost door Freek en Eric op 19 mei 2020 om 21:41 | Permalink

  Voor alle vragen rondom ‘de musical van groep 8’, hier een link naar een leuk alternatief. Een ‘mini musical video clip/ lidpub’ ! Muziek staat hier nog steeds op de voorgrond, net als in de musical. De songs gaan over het afscheid nemen van groep 8, de stap naar de brugklas en natuurlijk een ode aan de docenten!

  Er zijn meerdere opties mogelijk, met uiteindelijk een fantastisch eindproduct van 8 minuten.

  Neem contact op met Freek + Eric, via de website http://www.freekeneric.nl of bekijk de facebookpagina.

 • Gepost door De Buiteling op 17 mei 2020 om 13:00 | Permalink

  Coronaproof op kamp kan op diverse locaties. Leerkrachten die het protocol hebben gezien zijn daar ook van overtuigd. Helaas, bijna alle (stichtings)directies verbieden het.

  • Gepost door Manon op 25 mei 2020 om 19:07 | Permalink

   Kunt u mij laten weten waar ik dit protocol kan vinden?

 • Gepost door Roos op 12 mei 2020 om 11:59 | Permalink

  Leuk kind bedoel ik natuurlijk ;)

 • Gepost door Anuschka Franken op 11 mei 2020 om 21:55 | Permalink

  Wat een supergoed stuk met goede tips voor scholen, docenten die nog zoeken naar de beste vervanging.

  • Gepost door Roos op 12 mei 2020 om 10:07 | Permalink

   Wat een uk kind ook die Zomer :)

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog