Alternatieven voor schoolkamp en eindmusical groep 8

Geplaatst door Rosalie Anstadt op 11 mei 2020
Zomer (11), groep 8 leerling op de basisschool Pro Rege: “We gaan nog wel leuke dingen doen. Vandaag was weer onze eerste schooldag sinds twee maanden en we hebben eigenlijk helemaal niet gewerkt.”
Voor veel kinderen uit groep 8 zijn die laatste maanden voor de zomervakantie het hoogtepunt uit hun basisschooltijd met het schoolkamp en de voorbereidingen voor de eindmusical. Door het Corona-virus kunnen die in traditionele vorm niet doorgaan. Welke alternatieven hebben scholen voor het schoolkamp en de afscheidsmusical bedacht om leerlingen uit groep 8 toch zo feestelijk mogelijk uit te zwaaien?
Update 18 juni 2020: op de website van de Rijksoverheid staat dat schoolactiviteiten, zoals de eindmusical, onder voorwaarden mogelijk zijn. Deze activiteiten vinden bij voorkeur buiten plaats met de eigen groep. Hierbij gelden de algemene regels voor bijeenkomsten: tot 1 juli komen maximaal dertig personen bijeen. Per 1 juli komen – indien de aangekondigde versoepelingen doorgaan –  maximaal honderd personen bijeen. De anderhalve meter afstand moet hierbij in acht worden genomen.

Hoogtepunten van het jaar: schoolkamp en eindmusical groep 8

Deze week gaan kinderen in het basisonderwijs voor de helft van de onderwijstijd weer naar school. Het is een weerzien met klasgenootjes en leerkrachten na acht weken thuisonderwijs. Voor achtstegroepers betekent dit dat ze over krap twee maanden definitief afscheid nemen van hun basisschool. Na de zomervakantie gaan zij naar de middelbare school.

Voor veel kinderen uit groep 8 zijn die laatste maanden het hoogtepunt uit hun basisschooltijd met het schoolkamp en de voorbereidingen voor de eindmusical. Door het Corona-virus kunnen die in traditionele vorm niet doorgaan. Tot 1 september zijn evenementen verboden. Welke alternatieven hebben scholen bedacht om toch zo feestelijk mogelijk afscheid te nemen van groep 8?

10e montessorischool De Meidoorn

Op De Meidoorn in Amsterdam West hadden de leerlingen uit groep 8 al voor de voorjaarsvakantie een musical uitgekozen en de rollen verdeeld. Zij waren volop teksten aan het leren en scenes aan het instuderen, totdat het Corona-virus roet in het eten gooide.

Charlotte (intern begeleider en leerkracht in de combinatiegroep 7/8): “Wat we nu hebben afgesproken is dat we de musical gewoon gaan doen, maar dan op en rond de school. Dit gaan we filmen. En er zijn vast ouders die kunnen helpen met de montage. We kennen ook een meester die heel goed is in musical-muziek en dans. Hij heeft aangeboden om te helpen. Daar zijn we heel blij mee.”

“Normaal gesproken gaan we voor de uitvoering van de musical naar Podium Mozaïek in Bos en Lommer. Dat kan nu niet.”

In totaal zitten er circa veertig kinderen in groep 8, verspreid over drie combinatiegroepen. Charlotte: “Normaal gesproken gaan we voor de uitvoering van de musical naar Podium Mozaïek in Bos en Lommer. Dat kan nu niet. Met veertig achtstegroepers zit je inclusief ouders al snel boven de honderd man. We gaan denk ik wel met heel groep 8 de film kijken. Dat is natuurlijk ook heel leuk. En ze krijgen de film mee naar huis als herinnering.”

Deze week stond een driedaags schoolkamp naar Ermelo gepland voor de achtstegroepers van De Meidoorn. Het bovenbouwteam is nu in beraad voor een alternatief plan.

Charlotte: “We hopen nu dat we een nachtje op school mogen slapen. We hebben het nog niet helemaal uitgewerkt omdat er zoveel tijd uit ging naar afstandsonderwijs. Ook moeten we nog uitzoeken of dit mag. Als het doorgaat houden we een bonte avond en gaan we gezellig samen eten. De kinderen kunnen dan in het gymlokaal slapen of in hun eigen lokaal. Als we de jongens en meisjes verdelen komen we niet boven de dertig leerlingen uit. Ik heb het vorige week al met de kinderen op Teams besproken. Zij reageerden in ieder geval heel enthousiast.”

De N8van8!

Ook basisschool De IJsselster in IJsselmuiden organiseert een kampeernacht op school. Bovenbouwleerkracht Noor: “Normaal gesproken gaan we met de achtstegroepers per fiets naar een locatie in de buurt. Daar overnachten we dan in het huis van de scouting. We gaan vlotten bouwen, kanovaren, een kampvuur maken, spellen doen in het bos, alles erop en eraan.”

“Nu moesten we een leuk alternatief bedenken en het is de N8van8! geworden. De laatste avond voor de zomervakantie mogen de leerlingen op school blijven slapen. We gaan onder andere verstoppertje doen en lekker kletsen. De volgende ochtend hebben we een ontbijt en dan mogen ze via de directeurskamer door het raam de school uitspringen. Op het schoolplein zwaaien we vervolgens alle leerlingen uit.”

Basisschool Pro Rege

Zomer (11) zit in groep 8 op de basisschool Pro Rege in Amsterdam Nieuw-West. Zij heeft het geluk dat haar schoolkamp aan het begin van het schooljaar gepland stond. In september ging zij vijf dagen met circa zeventig andere achtstegroepers naar een boerderij in Dwingeloo. Andere activiteiten, zoals de filmavond en een ingestudeerde dans, kunnen deze laatste schoolperiode helaas niet doorgaan.

Zomer: “Het is jammer, maar ik begrijp het wel. Het gaat natuurlijk om de gezondheid van mensen. En we gaan nog wel leuke dingen doen. Vandaag was weer onze eerste schooldag sinds twee maanden en we hebben eigenlijk helemaal niet gewerkt.”

“Heel misschien wordt de film uiteindelijk via een drive-through in een open veld op een beamer afgespeeld.”

De basisschool Pro Rege maakt normaal gesproken altijd een eindfilm met de leerlingen uit groep 8. Dit gaat nu niet door. Zomer: “We hadden een film gekozen. Maar omdat we niet meer met de hele klas teksten kunnen oefenen en bovendien te weinig tijd hebben gaat dit niet meer door. Ik vind dit eigenlijk niet zo jammer, want ik had een figurantentol, dus ik had niet veel te doen.”

“Nu moeten we allemaal een eigen filmpje maken over onszelf. Ik ga de middelbare school filmen waar ik na de zomervakantie naartoe ga en mijn oude school en het park. Hiervoor maak ik zelf de filmmuziek. Ik speel Concertino van Vivaldi op mijn viool en mijn vader monteert deze opname onder de filmbeelden. Heel misschien wordt de film uiteindelijk via een drive-through in een open veld op een beamer afgespeeld. Dat zou wel heel leuk zijn.”

Een eindfilm of videoclip in plaats van een musical

Veel basisscholen kiezen voor een eindfilm als alternatief voor de musical. Leerkrachten en leerlingen filmen zelf de scenes en ouders bieden zich aan om te monteren. Scholen kunnen ook online een filmpakket aanschaffen.

Zo biedt Hollywood in de klas de eindfilm “Hotel’ aan. Leerlingen kunnen deze film zelf opnemen, thuis of op school, met hun telefoon of tablet. Dit eindfilmpakket kost 25 euro. Voor 300 euro wordt de film professioneel gemonteerd.

Jouwschoolfilm.nl biedt scholen de mogelijkheid de geplande musical te filmen. Hiervoor zijn twee opties:

 • Een standaard all-in pakket voor een groep 8 met maximaal dertig leerlingen. De voorstelling wordt dan in een, twee of drie opnames opgenomen. ‘Jouw schoolfilm’ monteert de beelden zodat de film voor de oorspronkelijk geplande uitvoeringsavond gereed is. Kosten: vanaf 139 euro.
 • Een tussenpakket is geschikt voor groepen 8 met meer dan dertig leerlingen. Omdat de leerlingen niet allemaal tegelijk op het podium mogen staan (maximale toegestane groepsgrootte is vanaf 1 juni dertig personen) wordt de musical binnen een dag in scenes opgenomen. ‘Jouw schoolfilm’ monteert de beelden en liedjes vervolgens aan elkaar tot een geheel. Een voordeel van deze optie is dat het niet erg is als kinderen de musical nog niet helemaal kennen omdat een opname gemakkelijk overnieuw gedaan kan worden. Kosten: 299 euro.

Femendaan.nl biedt scholen de mogelijkheid om een professionele videoclip op school op te nemen. De klas kiest van tevoren een passend lied. Vervolgens wordt de tekst verdeeld en gaan de achtstegroepers aan de slag met het decor, de attributen en de kostuums. De opname wordt gemaakt met professionele regisseurs en een cameraman. De volgende dag is de klassenclip klaar om te bekijken.

Tips van juffrouw Femke

Op de website van juffrouwfemke.com wordt naast een eindfilm nog een aantal andere alternatieven voor de musical voorgesteld:

 • Uitvoering musical per livestream.
 • Musical-foto-boek: de musical wordt uitgeschreven in een verhaal, geïllustreerd met foto’s van kinderen in hun rol bij verschillende scenes.
 • Tijdmachine: kinderen vertellen op camera hoe ze denken dat hun leven er over vijfentwintig jaar uit ziet. Ze kunnen dit als zichzelf, of verkleed als dertiger, vertellen. Vervolgens monteer je de verschillende verhalen aan elkaar tot een geheel.
 • Groep 8’s got talent: achtstegroepers maken filmpjes waarin ze hun talenten laten zien.
 • Afscheidsavond: een avond waarin kinderen afscheid nemen van elkaar. Op deze avond kun je leuke video’s vertonen (zie hierboven) en samen musical-liedjes zingen. Ook kun je ouders vragen om oude foto’s van leerlingen in te sturen waarmee je een diapresentatie maakt.
 • Reünie: prik nu alvast een reünie-datum voor na 1 september (na deze datum zijn evenementen onder voorbehoud weer toegestaan). Zo hebben de kinderen iets feestelijks om naar uit te kijken.

Heb je nog suggesties of wil je ervaringen delen? Voeg ze toe via het reactieformulier onderaan deze pagina!

9 Reacties

 • Gepost door Wendy op 23 mei 2020 om 22:14 | Permalink

  Ik ben benieuwd naar dat protocol t.a.v. een Corona Proof kamp. Waar kan ik dat als ouder/MR lid vinden?

  • Gepost door De Buiteling op 25 mei 2020 om 10:16 | Permalink

   Het protocol is een initiatief van samenwerkende groepsaccommodaties Veluwe Noord. Stuur een email naar info@opkamp.nl voor meer informatie.

 • Gepost door Bastiaan Beijderwellen op 20 mei 2020 om 16:52 | Permalink

  Ik heb een bedrijfje opgericht om professionals uit de film en tv-wereld naar scholen te brengen, zodat zij met de kinderen die nu in groep 8 zitten een echte speelfilm, een professionele livestream of een registratie van de musical kunnen maken. Zo heeft groep 8 van schooljaar 2019/2020 alsnog een mooi aandenken! Kijk voor meer informatie op http://www.bwb-producties.nl

 • Gepost door Freek en Eric op 19 mei 2020 om 21:41 | Permalink

  Voor alle vragen rondom ‘de musical van groep 8’, hier een link naar een leuk alternatief. Een ‘mini musical video clip/ lidpub’ ! Muziek staat hier nog steeds op de voorgrond, net als in de musical. De songs gaan over het afscheid nemen van groep 8, de stap naar de brugklas en natuurlijk een ode aan de docenten!

  Er zijn meerdere opties mogelijk, met uiteindelijk een fantastisch eindproduct van 8 minuten.

  Neem contact op met Freek + Eric, via de website http://www.freekeneric.nl of bekijk de facebookpagina.

 • Gepost door De Buiteling op 17 mei 2020 om 13:00 | Permalink

  Coronaproof op kamp kan op diverse locaties. Leerkrachten die het protocol hebben gezien zijn daar ook van overtuigd. Helaas, bijna alle (stichtings)directies verbieden het.

  • Gepost door Manon op 25 mei 2020 om 19:07 | Permalink

   Kunt u mij laten weten waar ik dit protocol kan vinden?

 • Gepost door Roos op 12 mei 2020 om 11:59 | Permalink

  Leuk kind bedoel ik natuurlijk ;)

 • Gepost door Anuschka Franken op 11 mei 2020 om 21:55 | Permalink

  Wat een supergoed stuk met goede tips voor scholen, docenten die nog zoeken naar de beste vervanging.

  • Gepost door Roos op 12 mei 2020 om 10:07 | Permalink

   Wat een uk kind ook die Zomer :)

Reageren?

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.