Alternatieven voor schoolkamp groep 8 tijdens corona

Geplaatst door Rosalie Anstadt op 21 april 2021
Schoolkamp is voor veel leerlingen uit groep 8 het hoogtepunt van de basisschooltijd. Maar door het coronavirus en de tijdelijke coronamaatregelen kan het kamp in traditionele vorm niet doorgaan. Daarom kiezen veel scholen in 2021 voor alternatieven, zoals een nacht op school ‘kamperen’ en leuke dagactiviteiten in de buurt van school. Op 1 augustus 2021 gaat er een wetswijziging in. Hierin staat dat alle leerlingen mogen deelnemen aan extra activiteiten, zoals schoolkamp. Ook als ouders geen vrijwillige ouderbijdrage hebben betaald. Als schoolkamp binnen het lesprogramma valt, moeten kinderen (buiten coronatijd) verplicht deelnemen.
De PO-Raad raadt schoolreisjes, schoolkampen en excursies af, tenzij die ook op afstand (digitaal) kunnen plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan een online workshop of een sportdag op het schoolplein of in de gymzaal. Hierbij moet de school rekening houden met de bestaande cohorten. Meer hierover en over de eindmusical lees je in vraag 19 van de FAQ van lesopafstand.

Schoolkamp groep 8 en corona

Voor veel leerlingen uit groep 8 is het schoolkamp het hoogtepunt van de basisschooltijd. Maar helaas kan het schoolkamp door corona ook dit jaar niet in traditionele vorm doorgaan. Gelukkig zijn er wel leuke alternatieven, zodat achtstegroepers toch nog die mooie herinneringen met elkaar kunnen maken.

Zo kunnen zij een nacht op school ‘kamperen’. Of ze doen allerlei leuke activiteiten in de buurt van school, zoals broodjes bakken boven een kampvuur en een bonte avond in de klas.

Op zoek naar leuke alternatieven voor de eindmusical in groep 8? Lees dan: ‘Alternatieven voor eindmusical groep 8 tijdens corona.

Een nacht op school ‘kamperen’

Vorig jaar moesten veel scholen door corona al creatieve alternatieven bedenken voor het schoolkamp. Sommige basisscholen kozen ervoor om het kamp letterlijk naar school te verplaatsen. Leerlingen namen een luchtbed en slaapzak mee en overnachtten in de klas of de gymzaal.

De n8 van 8!

Zo organiseerde basisschool De IJsselster in IJsselmuiden vorig jaar de ‘n8 van 8’.

Bovenbouwleerkracht Noor: “Normaal gesproken gaan we met de achtstegroepers per fiets naar een locatie in de buurt. Daar overnachten we dan in het huis van de scouting. We gaan vlotten bouwen, kanovaren, een kampvuur maken, spellen doen in het bos, alles erop en eraan.”

“Nu moesten we een leuk alternatief bedenken en het werd de N8van8! De laatste avond voor de zomervakantie mochten de leerlingen op school blijven slapen. We gingen onder andere verstoppertje doen en lekker kletsen. De volgende ochtend hadden we een ontbijt en daarna mochten ze via de directeurskamer door het raam de school uitspringen. Op het schoolplein zwaaiden we vervolgens alle leerlingen uit.”

Leuke activiteiten in de buurt van school

Er zijn ook scholen die ervoor kiezen om alle activiteiten die zij voor het schoolkamp gepland hadden, alsnog door te laten gaan. Alleen plannen ze die activiteiten nu in de buurt van school en vinden ze op één dag plaats. Zo hoeven de leerlingen van de oorspronkelijk geplande evenementen in ieder geval niets te missen. En een afsluitende bonte avond op school zorgt dan toch nog voor dat speciale ‘schoolkampgevoel’.

Leuke activiteiten in de buurt:

  • Spannende speurtocht door de wijk
  • De kant-en-klare Kinderspeurtocht Amsterdam Oude Stad (kosten: 20 euro)
  • Natuurspeeltuin
  • Activiteiten in de Pluktuin in Amstelveen
  • Broodjes bakken boven kampvuur
  • Een bootje huren en bijvoorbeeld varen over de grachten
  • Picknicken in het park
  • Bonte avond in de klas

Meer tips voor leuke dagactiviteiten vind je op de website van Kidsproof.nl. Hier kun je op locatie en datum zoeken. Check vervolgens wel bij de aanbieder of de activiteiten doorgaan in coronatijd.

Heb je zelf nog leuke tips of ideeën? Laat dan onderaan dit artikel je reactie achter!

Tijdelijke regels corona schoolkamp

Momenteel gelden onder andere de onderstaande wetten, maatregelen en dringende adviezen voor basisscholen:

  • Wettelijk verplicht: leerkrachten houden onderling 1,5 meter afstand;
  • Noodzakelijke maatregel: personeel blijft gescheiden, ook tijdens pauzes en andere momenten;
  • Noodzakelijke maatregel: op school vindt alleen onderwijs en (onderwijsondersteunende) zorg plaats. Andere activiteiten zoals teamoverleggen vinden online en op afstand plaats;
  • Dringend advies: cohortering. Deel leerlingen in subgroepen in en beperk het contact tussen deze subgroepen;
  • Dringend advies: zorg dat leerlingen niet onderling rouleren tussen verschillende groepen;
  • Dringend advies: overweeg in de bovenbouwklassen 7 en 8 met kleine groepjes of koppels te werken.

Bovenstaande informatie komt uit het Servicedocument funderend onderwijs (versie 5 februari 2021) van de Rijksoverheid.

Als er geen verdere versoepelingen aangekondigd worden in mei, juni en juli, dan is een traditioneel schoolkamp – met heel groep 8 elders overnachten – op basis van bovenstaande coronamaatregelen dit schooljaar niet mogelijk.

Vrijwillige ouderbijdrage: geen uitsluiting leerlingen van activiteiten

De vrijwillige ouderbijdrage is een vrijwillige financiële bijdrage van ouders aan de basisschool van hun kind. Het schoolbestuur stelt vast hoe hoog de vrijwillige ouderbijdrage is en waaraan de school de bijdrage besteedt. De MR (medezeggenschapsraad) moet hiervoor toestemming geven. De school is vervolgens wettelijk verplicht deze informatie te vermelden in de schoolgids en het schoolplan.

Meestal besteedt de school de vrijwillige ouderbijdrage aan activiteiten zoals het schoolkamp en schoolreisjes. Vanaf 1 augustus 2021 moeten alle leerlingen aan deze extra onderwijsactiviteiten kunnen meedoen. Ook als ouders geen vrijwillige ouderbijdrage hebben betaald. Op die manier wil de overheid bijdragen aan kansengelijkheid tussen leerlingen.

Meer informatie over de vrijwillige ouderbijdrage en de wetswijziging vind je in deze brochure van de Rijksoverheid.

Algemene wet- en regelgeving: is schoolkamp verplicht?

Op sommige basisscholen is het schoolkamp een extra activiteit binnen het lesprogramma. Een kind is dan verplicht om mee te gaan. De school moet dit wel duidelijk vermelden in de schoolgids en het schoolplan.

Wil je niet dat je kind meedoet aan een verplichte extra schoolactiviteit? Dan kun je het bestuur van de basisschool om een vrijstelling vragen. De gronden voor vrijstelling vind je in de schoolgids.

Ga naar de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over verplichte extra onderwijsactiviteiten.

Extra onderwijsactiviteiten binnen en buiten het lesprogramma

Voorbeelden van extra onderwijsactiviteiten op de basisschool zijn verkeersles, schooltuin, sportdag en schoolkamp. Maar niet alle extra onderwijsactiviteiten behoren tot het lesprogramma. Zo behoren verkeersles en schooltuin hier vaak wel toe, maar schoolkamp en schoolreisjes meestal niet.

De school is wettelijk verplicht om in de schoolgids en het schoolplan te vermelden welke extra onderwijsactiviteiten binnen het lesprogramma vallen. Deze activiteiten worden betaald door de school en niet door de vrijwillige ouderbijdrage.

Eén reactie

  • Gepost door Frank op 20 mei 2021 om 19:16 | Permalink

    Kamp mag niet, maar naar de camping mag wel… dus allemaal met tentjes naar de camping. Misschien bij defensie een paar boogtenten huren om in te koken. Trouwens slapen in boogtenten kan ook.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog