Open dagen vo-scholen voor leerlingen groep 8 in 2022

Geplaatst door Rosalie Anstadt op 16 december 2021
Illustratie Femke van HeerikhuizenIllustratie Femke van Heerikhuizen
In januari en februari 2022 organiseren scholen voor voortgezet onderwijs open dagen en kennismakingsactiviteiten voor leerlingen uit groep 8. Als de fysieke open dagen niet door gaan door coronamaatregelen, hebben de meeste middelbare scholen een alternatief digitaal programma. Houd naast de websites van de middelbare scholen de website Keuzegids Amsterdam in de gaten voor een actueel overzicht van open dagen.

Open dagen en kennismakingsactiviteiten achtstegroepers: fysiek of digitaal? Check keuzegidsamsterdam.nl

In januari en februari 2022 organiseren scholen voor voortgezet onderwijs open dagen en kennismakingsactiviteiten voor leerlingen uit groep 8. Sommige scholen zijn al begonnen met activiteiten in december 2021.

Vóór corona organiseerden middelbare scholen vaak één of twee open dagen, waarbij leerlingen en ouders de sfeer in het gebouw konden proeven en leerlingen en docenten konden spreken. Maar dit jaar bestaat opnieuw de kans dat de fysieke open dagen niet doorgaan. Daarom hebben de meeste middelbare scholen in Amsterdam een plan B achter de hand. Zo staan op de websites van scholen bijvoorbeeld aankondigingen voor online ouderavonden, kennismakingsactiviteiten en lesjesmiddagen. Daarnaast vind je vaak informatieve filmpjes over het onderwijsconcept van de school en leerlingenvlogs op de website.

Houd de website keuzegidsamsterdam.nl/opendagen in de gaten. Hier staat namelijk een actueel overzicht van alle open dagen op Amsterdamse scholen voor voortgezet onderwijs. Bezoek de website regelmatig, want de data kunnen nog veranderen. Daarnaast kan het zijn dat scholen door nieuwe coronamaatregelen op het laatst besluiten een fysieke activiteit te annuleren en daarvoor in de plaats een digitale versie te organiseren. Check daarom voor de zekerheid ook de websites van de scholen die je wil bezoeken of er geen last-minute veranderingen zijn.

Voorbeelden van fysieke en digitale open dagen leerlingen groep 8 in Amsterdam

OCO heeft een kleine selectie gemaakt van fysieke en online activiteiten die scholen uit verschillende stadsdelen van Amsterdam organiseren.

Amsterdam Noord

Hyperion (vwo+) organiseert een open dag en een open avond voor leerlingen en één ouder. Daarnaast heeft de school de pagina ‘Ontdek Hyperion online!’ gemaakt. Hierop staan onder andere filmpjes met:

 • een leerlingeninterview met de rector;
 • uitleg door een docent over de gymnasiumafdeling en klassieke vorming;
 • informatie over leerlingenbegeleiding;
 • ouders die vertellen over de school.

Vox College (vmbo, havo en vwo) organiseert een open dag en een open avond voor leerlingen en één ouder. Daarnaast heeft de school de pagina ‘Ontdek Vox online!’ gemaakt. Hierop staan verschillende filmpjes met antwoorden op veelgestelde vragen, zoals:

 • Hoe is Vox ontstaan en wat is de visie?
 • Ik ben een leerling met basis/kader-advies. Waarom kan Vox bij mij passen?
 • Wat is coachtijd?
 • Wat is het verschil tussen project- en vaklessen?

Amsterdam Oost en Zuidoost

Ir. Lely Lyceum (vmbo, havo, vwo en gymnasium) organiseert een algemene informatieavond voor ouders van leerlingen uit groep 7 en 8, een open avond en een open dag. Daarnaast biedt de school:

 • een lesjesdag in januari: tijdens deze lesjesdag volg je samen met je groep 8-klas een lesprogramma op het Ir. Lely Lyceum. Zo ervaar je de sfeer en krijg je een indruk van de lessen, de leerlingen en docenten;
 • een rondleiding voor ouders en leerlingen die de open dag/avond hebben gemist. Reserveer deze rondleiding via het online reserveersysteem op de website of neem telefonisch contact op met de school;
 • masterclasses: gedurende vier weken krijg je les in een bepaald vak of thema. Dit schooljaar kun je kiezen uit Latijn (voor leerlingen met een voorlopige schooladvies vwo), internationalisering (voor alle niveaus) en onderzoek en ontwerpen (voor alle niveaus). Na afloop van de masterclass ontvang je een speciaal certificaat.

Het Pieter Nieuwland College (havo en vwo) organiseert naast open dagen:

 • een proeflesmiddag: je volgt een vast programma van een paar korte lesjes. Voor ouders is er een presentatie;
 • een voorlichting over de profielklas vwo-plus.

Je kunt je hiervoor aanmelden via deze link.

Amsterdam Centrum en Zuid

Het Barlaeus Gymnasium organiseert verschillende open dagen en avonden voor leerlingen uit groep 8 en hun ouders. Daarnaast biedt de school:

 • korte proeflessen;
 • een lesjesmiddag: een combinatie van lessen met in ieder geval een klassieke taal. In de tussentijd kunnen ouders naar een forum met de conrector, ouders van huidige leerlingen en leerlingen zelf;

Indien bovenstaande fysieke bijeenkomsten niet doorgaan, heeft de school online bijeenkomsten georganiseerd. Zo kunnen achtstegroepers zich aanmelden voor online lessen en kunnen ouders en leerlingen in gesprek met docenten en leerlingen van de school. Meld je hiervoor aan via Eventbrite.

Spinoza20first (vmbo, havo en vwo) organiseert verschillende open dagen voor ouders en leerlingen. Daarnaast biedt de school:

 • webinars, waarbij je digitaal een rondleiding krijgt door het gebouw en kennismaakt met docenten en leerlingen van de school. Aanmelden kan via dit formulier;
 • proeflesmiddag in januari of februari: je leert onder andere tellen en je naam spellen in het Spaans en origami maken bij wiskunde. Daarnaast krijg je een demonstratie van een circulatiebuis bij het vak natuur & techniek en doe je een detective-game bij het vak Engels.

Amsterdam West en Nieuw-West

Comenius Lyceum Amsterdam (vmbo, havo en vwo) organiseert open avonden en biedt daarnaast:

 • een verkenningsmiddag: minilesjes, leerlingen ontmoeten en een rondleiding door het gebouw;
 • een vwo-plus verkenningsmiddag: informatie over een uitdagend programma voor leerlingen met een vwo-advies die méér willen.

Het Huygens College (vmbo) organiseert naast verschillende open dagen voor ouders en leerlingen ook lesjesmiddagen. Achtstegroepers volgen dan drie lessen van drie verschillende docenten. Je kunt je hiervoor opgeven tijdens een open dag of door een mail te sturen naar huygens@huygens-college.nl

Overige scholen

Ben je nieuwsgierig naar de activiteiten van andere middelbare scholen in Amsterdam? Bezoek dan de website van de school. Hierop is vaak een aparte webpagina ingericht voor leerlingen uit groep 8 die de overstap gaan maken naar het voortgezet onderwijs. Of start bij het overzicht op keuzegidsamsterdam.nl/opendagen.

Meer info op deze website over de overstap po-vo

Meer artikelen over Blog