Basisschool in Amsterdam te zwart of te wit

Geplaatst door OCO op 2 juli 2008

In het Amsterdamse basisonderwijs zijn in vergelijking met de buurt 29 scholen te zwart en 17 te wit en er zijn 34 scholen met te veel en 17 met te weinig kinderen met een achterstandspositie in vergelijking met de buurt. Van de 59.657 leerlingen in het basisonderwijs zitten er 6.688 op een te zwarte school en 5.279 op een te witte school. Op de te zwarte scholen zitten gemiddeld minder leerlingen dan op de te witte scholen (222 tegen 311 leerlingen).

Dit blijkt uit het rapport Segregatie in het basisonderwijs in Amsterdam dat O+S heeft opgesteld in opdracht van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling.

In de stadsdelen die direct aan het Centrum liggen (Oud-West, Bos en Lommer, De Baarsjes, Oost-Watergraafsmeer, Oud-Zuid) en in Zuideramstel bevinden zich de meeste te zwarte scholen. Te witte scholen zijn er vooral in Oud-West, Amsterdam-Noord en Slotervaart.

Volgens het O&S-rapport is er „in het Amsterdamse basisonderwijs sprake van segregatie”. Van de ruim 60.000 Amsterdamse scholieren zit 43 procent op een school die geen afspiegeling is van de buurt. Het totale aantal te zwarte of te witte scholen stijgt.

Te zwart, te wit, O+S, 2008

Te witte (groen) en te zwarte scholen (rood) met bijbehorende denominatie

Download
Segregatie in het basisonderwijs, O+S, juli 2008

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog