Broodje eten in de schooltuin

Geplaatst door Leonie Hosselet op 9 maart 2015
Yasmina Firhaun en Furkan Kaya, foto Joris van Gennip
Zou ze straks haar lokalen wel kunnen vinden? Als achtstegroeper lag Yasmina Firhaun (13) wel eens wakker van die vraag. Maar het viel reuze mee, ze is niet één keer verdwaald: “Dit is een goed ingedeelde school.”

Yasmina koos voor het Hervormd Lyceum West omdat ze had gehoord dat er duidelijke regels zijn, goede docenten en een positieve sfeer. En zo ervaart ze dat nu ook. De leerlingen gaan goed met elkaar om. En de docenten geven rustig uitleg als je iets niet begrijpt.

Furkan Kaya (15) is ook blij met de docenten, vooral omdat ze zo jong zijn: “Je kan gemakkelijk met hen praten en ze zijn altijd bereid je te helpen. Ook buiten schooltijd.” Voor leerlingen die buiten de les nog extra hulp nodig hebben, is er in de onderbouw een huiswerkklas. Voor de bovenbouwers is er een verlengde schooldag.

Een keer per maand vergadert Furkan met de leerlingenraad. In het najaar bedachten ze hoe de kantine beter kan aansluiten bij de behoeften van leerlingen. En in februari organiseren ze weer de rozenactie voor Valentijn.

‘De docenten zijn altijd bereid je te helpen, ook buiten schooltijd’

De school luistert wel goed naar de leerlingen, vindt Furkan. Vorig jaar stelden ze het tekort aan fietsenrekken aan de kaak, nu zijn er nieuwe geplaatst. En de binnentuin heeft nieuwe planten, bankjes en prullenbakken gekregen. “Die tuin is echt heel mooi geworden,” vindt Furkan. In pauzes zit hij er graag, om een broodje te eten en een beetje te lachen met zijn vrienden.

Het is niet alleen de tuin die het HLW bijzonder maakt. Er zijn ook extra’s: Chinese les in het weekend, tweetalig vwo en een businessschool op de havo. En Furkan bewaart goede herinneringen aan de uitjes: naar Walibi, naar Duitsland, en het brugklaskamp.

Dat brugklaskamp is Yasmina’s leukste ervaring tot nu toe op het HLW: samen naar een boerderij en een zwembad, en tot slot disco. “Ik heb toen in drie dagen mijn klasgenoten al goed leren kennen.”

Dit portret van het Hervormd Lyceum West werd eerder gepubliceerd in de Parool Scholengids 2015.

Gerelateerde onderwerpen