Creatieve mbo-opleidingen? Laat je inspireren!

Als student in het mbo kan je kiezen uit verschillende creatieve opleidingen. Creatieve vaardigheden samen met vakkennis zijn voor jou hierin belangrijk. Vind je het fijn om als student creatief te zijn? Ben jij goed in het vormgeven met de huidige technologische middelen? Misschien is een creatief beroep iets voor jou! In dit artikel lees je meer over de verschillende opleidingsrichtingen.

Hoe creatief ben jij?

Je kan nog zó creatief zijn, zonder vakkennis en de juiste apparatuur kom je niet ver. Het onderhouden van kennis en het kunnen gebruiken van apparatuur is daarom belangrijk. Je maakt het voor jezelf en voor anderen gemakkelijker. Ook de functies voor het ontwikkelen van apps en games worden aangeleerd. Belangrijk is een servicegerichte instelling. Luisteren naar je klant is waarvoor je het doet. Een goed product en service kent verschillende concepten. Aan jou en aan de klant om daar samen mee uit te komen. Je moet kunnen overtuigen waarom je bepaalde ontwerpen hebt bedacht. Trends in ontwerpen van je media-uitingen zijn belangrijk om relevant te blijven.

Grafisch vormgever

Applicaties, computers, tablets en smartphones. Je komt ze overal tegen. Verschillende communicatiemiddelen waar jij je grafische vormgeving kan uitvoeren voor de klant. Als grafisch vormgever houd je je vooral bezig met stilstaand beeld en tekst. Vaak werk je op kantoor en zorg je voor je eigen ontwerp. Dat hoeft voor jou niet saai te zijn. Kantoorwerk betekent ook in teamverband leren werken. Met een laptop of tablet ben je vaak mobieler. Openstaan voor feedback is daarom belangrijk. Ook hierbij geldt dat je vakkennis moet hebben. Je communiceert duidelijk naar je klanten. Bij deze opleiding is het ook van belang dat je de markt kent. Hier speel je vervolgens op in met jouw ontwerpen. Niet alles wat jij vormgeeft hoeft waardevol te zijn. Spreekt dit je aan? Dat is dit voor jou een mooie creatieve uitdaging.

Applicatie- en game ontwikkelaar

De vraag naar applicatie- en game ontwikkelaars wordt steeds groter. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van software, updates en hardware. Van een nieuw programma voor een scanner tot het ontwikkelen van een uitdagende game. Het ontwikkelen gaat in een aantal stappen. Je praat met de gebruikers over wat ze nodig hebben. Daarna ontwikkel je een ontwerp, dat ga je vervolgens programmeren. De volgende stap is dat je het ontwerp test. Als laatste onderhoud je je ontwerp. Het uitvoeren van updates of bijkomend installaties maakt het ontwerp nog bruikbaar. Na de opleiding  ga je aan de slag bij technische of innovatieve bedrijven.

Signspecialist

Als signspecialist werk je graag met je handen én digitaal. Van een schilder die rondrijdt in een bus tot de snackbar om de hoek. Alle bedrijven zoeken een huisstijl. De reclamewereld zit ook vol creativiteit. Denk hierbij aan belletering, bewegwijzering en prints. Hier komt veel zelfstandigheid bij kijken. Jij bedenkt vaak het eerste concept, dit communiceer je vervolgens met de klant. Het uitvoerende ontwerp maak je met middelen als apparaten, lassen, graveren, printen en photoshoppen. Een commerciële instelling is noodzakelijk. Je overlegt met de klant, stelt vervolgens de begrotingen op, werft klanten en stuurt tot slot de medewerkers aan. Je kunt aan de slag als projectleider bij grote bedrijven of zelf een eigen signbureau beginnen.

Mediamanager

Als mediamanager word je opgeleid als leidinggevende gericht op communicatie. Je werkt met budgetten en zorgt voor het uitvoeren van campagnes. Jij bent betrokken bij het kiezen van de juiste media strategie om een product of dienst te kunnen promoten. Je voert hierin een leidende rol. Daarnaast houdt je de doelgroep in de gaten. Je bent op de hoogte van de laatste trends in communicatie. Vervolgens houd je rekening met de impact hiervan.