Welke ICT-opleidingen zijn er in het mbo?

Geplaatst door Ramon Rahangmetan op 10 mei 2019
Als je kiest voor een opleiding in de ICT (Informatie en Communicatie Technologie), dan wil je dat online oplossingen, netwerksystemen, software en hardware ons dagelijks leven makkelijker maken. Als student houd je van de technische kanten van computers. Maar ook is het belangrijk om commercieel te denken in de verkoop van digitale apparatuur. Digitalisering speelt in onze maatschappij steeds meer voor. Met de opleidingsrichting ICT kan je daarom verschillende kanten op.

Keuze ICT-opleidingen

Met ICT-opleidingen kan je veel kanten op. Deze beroepen geven je later veel verantwoordelijkheid. Er zijn een aantal ICT-opleidingen op niveau 3 en 4. Hier volgen een aantal opleidingsrichtingen.

ICT-beheerder

Als ICT-beheerder zorg je bijvoorbeeld voor de digitale ontwikkeling en het inrichten van het informatiesystemen. Hierbij let je op het gebruik van hardware en software installaties. Dit wordt gedaan door jou als applicatiebeheerder, netwerkbeheerder of systeembeheerder. Je zorgt ervoor dat het computersysteem goed functioneert. Het is belangrijk dat ook hardware en software wordt geïnstalleerd en blijft werken. Jij hebt een scherp analyserend vermogen, maar beschikt ook over technische vakkennis. Regelmatig maak je back-ups van het systeem zodat er geen gegevens verloren gaan binnen het bedrijf waar je werkt.

Netwerk- en media beheerder

Als startend netwerk- en mediabeheerder ben je bezig met het onderhouden, beheren en het beveiligen van netwerken. Je bent verantwoordelijk voor de digitale infrastructuur. Denk bijvoorbeeld aan computers, aansluitingen en bekabeling. Ook weet je veel van draadloze verbindingen zoals WiFi connecties en Bluetooth. Daarnaast is het belangrijk dat je weet hoe deze verbindingen werken. Naast onderhoud zorg je voor de richtlijnen voor gebruikers. Zodat collega’s veilig digitaal kunnen werken waarbij vertrouwelijke informatie wordt beschermd.

Media- en software ontwikkelaar

Met deze functie richt je je vooral op de technische kant van netwerken. Je werkzaamheden zijn vooral specifiek gericht op hardware en software gericht. Als Media- en software ontwikkelaar ben je verantwoordelijk voor de applicaties die digitaal geïnstalleerd zijn. Denk ook aan geheugenkaarten, grafische kaarten en het updaten van programma’s. Binnen een bedrijf bestaat een computersysteem uit computers, randapparatuur en software. In grote bedrijven kan het zijn dat meerdere mensen hieraan werken.

Commerciële instelling

De opleidingen als ICT’er zijn breed. Het verschilt per opleiding wat je moet kennen en kunnen. Technische vakkennis met computers is van algemeen belang. Commerciële vaardigheden voor klanten zijn voor jou belangrijke eigenschappen naast vakkennis. Met een diplkoma kun je bij vrijwel bij iedere ICT-afdeling binnen een organisatie terecht. Dat kan een ICT-afdelingen van commerciële bedrijven of een maatschappelijk organisaties zijn. Zelfstandig beginnen als ondernemer is ook een optie.

Specialiseren

Wil jij militair worden én je specialiseren in een extra vak? Met de opleiding Veiligheid en vakmanschap kan dat. Naast je militaire training krijg je ook les in het onderdeel cybercrime. Met deze opleiding kun je niet alleen terecht bij ICT bedrijven, maar ook bij de Koninklijke Landmacht. De opleiding Veiligheid en vakmanschap word ook wel VeVa genoemd. Naast je voorbereiding op een baan als soldaat, matroos of marinier wordt je opgeleid als ICT’er. Je leert alles over computertechniek. Bij de Koninklijke Landmacht ga je aan de slag bij de verbindingsdienst. Jij bent het centrale punt die je collega’s aanstuurt. Je werkt met radar en radarapparatuur. Je coördineert taken en stuurt grondtroepen aan. Voor jou een grote verantwoordelijkheid. Ook moet je zelf meedoen met deze activiteiten. Als je zoekt naar avontuur, dan is dit een mooie uitdaging.