ICT-opleidingen in het mbo? Kies voor digitaal!

Houd jij van de technische kanten van computers? Of ben je liever commercieel in de verkoop van digitale apparatuur? Ben jij nieuwsgierig en kan jij alles vertellen over digitalisering? Met de opleidingsrichting ICT kan je verschillende kanten op. In dit artikel lees je welke kanten je op kan.

ICT-opleidingen, veel mogelijkheden

Met ICT-opleidingen kan je veel kanten op. Deze beroepen geven je later veel verantwoordelijkheid. Er zijn een aantal ICT-opleidingen op niveau 3 en 4. Hier volgen een aantal opleidingsrichtingen.

ICT-beheerder

Als ICT-beheerder zorg je bijvoorbeeld voor de digitale ontwikkeling en het inrichten van het informatiesystemen. Hierbij let je op het gebruik van hardware en software installaties. Maar voor jou als ICT-beheerder is het goed om te weten dat een computersysteem beheerd moet worden. Dit wordt gedaan door jou als applicatiebeheerder, netwerkbeheerder of systeembeheerder. Je zorgt ervoor dat het computersysteem goed functioneert. Het is belangrijk dat ook hardware en software wordt geïnstalleerd en blijft werken. Jij hebt een scherp analyserend vermogen, maar beschikt ook over technische kennis. Regelmatig maak je back-ups van het systeem zodat er geen gegevens verloren gaan. Je zorgt dat alles goed werkt en systemen goed beveiligd worden.

Netwerk- en media beheerder

Als startend netwerk- en mediabeheerder ben je bezig met het onderhouden, beheren en het beveiligen van netwerken. Je bent verantwoordelijk voor de infrastructuur. Denk bijvoorbeeld aan computers, aansluitingen en bekabeling. Ook weet je veel van draadloze verbindingen zoals WiFi connecties en Bluetooth. Daarnaast is het belangrijk dat je weet hoe deze verbindingen werken. Naast onderhoud zorg je voor de richtlijnen voor gebruikers. Dit is belangrijk, want collega’s rekenen op jou. Zodat zij veilig kunnen werken en vertrouwelijke informatie wordt beschermd.

Media- en software ontwikkelaar

Met deze functie richt je je vooral op de technische kant van netwerken. Je werkzaamheden zijn vooral op hardware en software gericht. Als Media- en software ontwikkelaar ben je verantwoordelijk voor de applicaties die digitaal geïnstalleerd zijn. Denk ook aan geheugenkaarten, grafische kaarten en het updaten van programma’s. Binnen een bedrijf bestaat een computersysteem uit computers, randapparatuur en software. In grote bedrijven kan het zijn dat meerdere mensen hieraan werken. Je moet dan ook goed kunnen samenwerken.

Specialiseren

Wil jij militair worden én je specialiseren in een extra vak? Met de opleiding Veiligheid en vakmanschap kan dat. Naast je militaire training krijg je ook les in het onderdeel cybercrime. Met deze opleiding kun je niet alleen terecht bij ICT bedrijven, maar ook bij de Koninklijke Landmacht. De opleiding Veiligheid en vakmanschap word ook wel VeVa genoemd. Naast je voorbereiding op een baan als soldaat, matroos of marinier wordt je opgeleid als ICT’er. Je leert alles over computertechniek. Bij de Koninklijke Landmacht ga je aan de slag bij de verbindingsdienst. Daar ben jij het centrale punt die je collega’s aanstuurt. Je werkt met radar en radarapparatuur. Je coördineert taken en stuurt eenheden aan. Voor jou een grote verantwoordelijkheid. Ook moet je zelf meedoen met deze activiteiten. Als je zoekt naar avontuur, dat is dit een mooie uitdaging.

Techniek, computers en commerciële instelling

De opleidingen als ICT’er zijn breed. Het verschilt per opleiding wat je moet kennen en kunnen. Technische vakkennis met computers is altijd belangrijk. Commerciële vaardigheden voor klanten zijn voor jou belangrijke eigenschappen naast vakkennis. Met een diplkoma kun je bij vrijwel bij iedere ICT-afdeling binnen een organisatie terecht. Dat kan een ICT-afdelingen van commerciële bedrijven of een maatschappelijk organisaties zijn.