Welke zorgopleidingen kan ik kiezen in het mbo?

Geplaatst door Ramon Rahangmetan op 3 mei 2019
In het mbo zijn veel verschillende zorgopleidingen. Deze opleidingen verschillen erg van elkaar. Wil je mensen gezond en fit houden? Of vind je uiterlijke verzorging juist belangrijk? Je kan veel kanten op. Voor alle opleidingen geldt dat het verlenen van zorg niet alleen een dienst of beroep is. Het is mensenwerk. In dit artikel lees je meer over alle richtingen die je kan kiezen.

Gezondheid, Sport en Zorg

Wat hebben gezondheid, sport en zorg met elkaar gemeen? In alle vakgebieden leer je mensen gezond en fit te houden. Dat kan ook als je medisch assistente of een verpleegkundige in een ziekenhuis of bejaardentehuis bent. Maar ook als opticien, sport- en trainer of als een onderzoeker van bacteriën in een laboratorium. Meestal heb je met een zorgopleiding een goede vooruitzicht op een betaalde baan.

Verpleging en verzorging zijn richtingen waarbij kennis en inlevingsvermogen belangrijk zijn, want je gaat om met heel veel verschillende mensen: je verzorgt hierbij ouderen, patiënten met een (chronische) ziekte, maar ook zwangere vrouwen of psychiatrisch patiënten. Sociaal en geduldig blijven spelen een belangrijke rol voor je als karaktereigenschappen. In de zorg ben je hiermee op de goede plek. Het is voornamelijk hard werken, maar je krijgt er ook veel voor terug. Ook het salaris binnen de zorg zijn gemiddeld goed. Werk je bijvoorbeeld als tandartsassistent, als dokters- of geneeskundige, dan is het vaak een combinatie van je administratieve werkzaamheden of verkoop. Je helpt hierbij bijvoorbeeld de apotheker of de arts, maar je hebt ook contact met patiënten. 

Uiterlijke verzorging

Ben je vaak bezig met je uiterlijke verzorging? Adviseer je graag over dit onderwerp? Dan is het natuurlijk leuk om na te gaan dat je dit beroep ook kunt uitoefenen in combinatie met een goede studie. Uiterlijke verzorging verdient gemiddeld goed. Rijk zal je er niet direct van worden. Bij deze opleidingen vind je beroepen waarmee je je vooral bezighoudt met mensen en hun uiterlijk. Uiterlijke verzorging is tegenwoordig vooral bij jongeren erg populair. Met ook de komst van influencers op social media zorgen deze opleidingen voor meer bekendheid. Denk bijvoorbeeld aan catwalks, mode- ontwerpers en make-up artiesten die veel op televisie gezien worden. 

Gezondheidstechniek 

Opleidingen in de techniek en de zorg vind je voornamelijk in deze richting van studies. Dit gaat meestal over ‘medische aanpassingen’. Daaronder valt bijvoorbeeld de studie orthopedie, waarbij je schoenen aanpast en andere hulpmiddelen aanraad voor mensen die bijvoorbeeld niet voluit kunnen bewegen. Maar ook kennis over je oren, ogen, neus en mond. Hier gaat het dus vooral om het toepassen van middelen om de gezondheid te verbeteren zoals lenzen: beugels, voetzolen en meetapparaten. Het is belangrijk om te weten en meten waaraan de hulpmiddelen aan moet voldoen, hierbij ook de uitvoerende mogelijkheden van de hulpmiddelen. En afhankelijk van je rol (in de werkplaats of in de winkel) uiteraard kom gastvrijheid en klanttevredenheid er ook bij kijken als je de commerciële richting kiest. 

Sport en Bewegen

Sport en bewegen is niet een vak om voor in de schoolbanken te blijven zitten. Maar misschien wil je dat juist! Maar lichamelijk actief zijn vergt ook een sterke mindset en vakkennis. Er zijn opleidingen waarbij je juist de kans krijgt actief te bewegen. Papierwerk hoort er ook bij: denk aan het bijhouden van rapporten, tekeningen en planningen. 

Als je een sportopleiding volgt mag je zelf veel sporten tijdens de praktijklessen. Uiteindelijk doe je het voor het toepassen van je theoretische kennis. Als sportinstructeur ben je ook de verbinder tussen generaties, van oud tot jong, van groot naar klein. Je brengt ze in contact met hun eigen krachten en mogelijkheden. Kortom in de sport werk je voornamelijk veel met mensen. Sociaal contact blijven houden met mensen is belangrijk. Kennis in combinatie met respect spelen als belangrijke factoren. Door het coachen en mentoren van verschillende mensen ontwikkel je jezelf ook in een leiderschapsrol. 

Zelf sportief bezig zijn en de gevolgen ervan merken is erg belangrijk. Dit kun je in de sportindustrie ook meenemen. Dat zal ook goed uitkomen, omdat je in deze opleiding ook veel zult sporten. Maar wil je later aan de slag, bijvoorbeeld als sportinstructeur, dan moet je ook leren hoe je anderen motiveert om te bewegen. Dit is alleen mogelijk als je jezelf ook motiveert. Sociale vaardigheden gebaseerd op vakkennis zijn van groot belang. Maar je moet ook het een en ander afweten van spieren en gewrichten, zodat je blessures bij anderen en jezelf kunt voorkomen. Maar ook om zoveel mogelijk mensen in de sport te kunnen inspireren. Activiteiten en vormen van sport aan te leren. 

Sociaal en creatief 

Pedicures, kappers en visagisten combineren hun hobby met een baan. Doordat je sociaal en creatief bent in het mooier maken, verbeteren van gewrichten en de gezondheid van mensen stel je ze op hun gemak. Of je nou werkt met het gezicht, kleding stijl of make-up, alles heeft te maken met het combineren van een sociaal gedrag en creativiteit. Als student binnen de uiterlijke verzorging moet je het leuk vinden om je kennis toe te passen, maar ook een praatje te maken. Mentaal kan het zwaar zijn, maar de voldoening naar je werk is sterk aanwezig. Ook spelen er commerciële belangen waar je rekening mee moet houden. Het doel is om klanten te vinden, en ze terug te laten komen. Goed voor de zorg en goed voor jou.