Hoeveel scholieren gaan jaarlijks van vmbo naar mbo?

Geplaatst door Kaja Sariwating op 30 mei 2022
Jaarlijks stromen meer dan 90.000 scholieren met een vmbo-diploma door naar het mbo. In Amsterdam gaat het om ongeveer 3.000 scholieren per jaar. Een kleine groep stroomt na het havo-examen door naar het mbo.

Van vmbo naar mbo

In Nederland stromen jaarlijks gemiddeld 90.000 scholieren met een vmbo-diploma door naar een opleiding in het mbo. Dit is ongeveer drie keer zoveel als de instroom van havo naar hbo. De instroom van vwo naar universiteit is nog lager dan de instroom in het hbo.

Bron: Onderwijs in cijfers’ van OCW, DUO en CBS.

Instroom vanuit havo

Soms stromen ook leerlingen met een havo-diploma door naar het mbo. Bijvoorbeeld vanwege een specifieke opleiding in de sectoren sport of grafisch. In 2021 maakten ongeveer 6500 scholieren met een havo-diploma deze overstap naar het mbo.

Van vmbo naar mbo in Amsterdam

In het schooljaar 2020-2021 stonden ruim 38.000 studenten ingeschreven bij de vier mbo-instellingen:

Ongeveer de helft van deze studenten woont in Amsterdam, voornamelijk in de stadsdelen Nieuw-West, Zuidoost en Noord. De instroom van vmbo naar middelbaar beroepsonderwijs onder Amsterdamse studenten ligt jaarlijks op ongeveer 3.000 studenten (Bron: Amsterdam in Cijfers).

Meer informatie

Meer achtergronden over de overstap van vmbo naar mbo, de verschillende mbo-opleidingen, niveaus en leerwegen en hulp bij het zoeken van opleidingen vind je in het artikel Opleidingen, niveaus en leerwegen in het mbo.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Overstap van vmbo naar mbo