De Herkansing van Prem gestart

Geplaatst door OCO op 8 januari 2010

Op 7 januari is de eerste aflevering van het programma De Herkansing van Prem uitgezonden. Dit is een nieuwe onderwijsserie van Prem na het succes van De school van Prem. In De Herkansing probeert Prem jongeren te helpen waar het niet goed mee gaat op school. De website www.deherkansing.nl bevat informatie over het programma, reacties en een link om via internet gemiste uitzendingen te bekijken. Er worden overigens nog steeds tieners die een herkansing nodig hebben op school voor de uitzending gezocht!

Kerstverhaal
De eerste aflevering over een vijftienjarig meisje oogt als een kerstverhaal. Het meisje woont met haar jongere zusje bij haar alleenstaande moeder en is door haar driftbuien zowel thuis als op school onhandelbaar en volgt al enkele maanden geen onderwijs meer. Terwijl de instanties neigen naar psychiatrische behandeling weet Prem in een indringend gesprek met moeder en dochter, eerst apart en later samen, de vinger op de zere plek te leggen. Moeder heeft de kracht niet om regels te stellen en te handhaven voor haar dochter vanwege de mishandeling door het ex-echtgenoot, dochter mist de geborgenheid van het eiland waar zij is opgegroeid en is nooit geaard ‘aan wal’. Nadat een gastgezin gevonden is en de school op het eiland bereid is het meisje toe te laten gaan ook de instanties overstag.

De school van Prem
In de serie De school van Prem werd aandacht besteed aan kinderen die een leerachterstand hadden opgelopen op de basisschool. Voor deze serie werd een speciale weekendschool ingericht op Kasteel Nijenrode waarin de kinderen werden klaargestoomd voor de citotoets. Het onderwijs werd verzorgd door het IBOS instituut uit Duivendrecht. En de kinderen werden geïnspireerd door bezoeken en gastlessen van bekende sporters, schrijvers en wetenschappers zoals de minister van Onderwijs Plasterk, een werkwijze die waarschijnlijk geënt is op het succes van de IMC Weekendschool. Een opvallend aspect in het programma was dat veel ouders van de kinderen in de serie aangaven dat ze te laat door de school van hun kind op de hoogte waren gebracht van de leerachterstand van hun kind.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog