In een gloednieuw gebouw

Geplaatst door Annemarie Geersing op 9 maart 2015
Enes Varol en Yasmina Harhour, foto Joris van Gennip
Enes Varol (14) zit in de derde klas op het Calvijn College, en is voorzitter van alle klassenvertegenwoordigers. “In die raad bespreken we wat wel en niet goed gaat op school.”

Omdat Enes daar veel idee├źn over had, werd hij voorzitter. En nu zit hij ook bij de medezeggenschapsraad als die vergadert met de schooldirectie. “Daar bespreken we de dingen die in de leerlingenraad zijn besproken, en mag ik meepraten over grote dingen die hier spelen.”

Zo’n groot ding is het nieuwe schoolgebouw waar het Calvijn komende zomer naartoe verhuist. Enes verheugt zich daarop, al zal hij er alleen zijn laatste schooljaar nog meemaken. “Er komt een grote sporthal en we krijgen een voetbalkooi op het dak,” weet hij. En er komt ook een nieuwe sector bij op school, naast economie en zorg en welzijn: sport. Enes doet nu zorg en welzijn. “Ik wilde altijd al sport doen, misschien ga ik dat dus volgend jaar alsnog doen.”

‘Het lijkt wel op de basisschool, maar er zijn meer trappen’

Ook Yasmina Harhour (14) kijkt uit naar het nieuwe gebouw: “Het krijgt een theaterzaal en een podium.” Het liefst zag zij meer kunstvakken op school, want daar houdt ze van. Het leukste moment uit de brugklas vond ze toen ze met andere meiden optrad in het Bimhuis. “Dat was een uitje met de klas. Ik zong toen Do it like a dude van Jessie J.”

Voordat Yasmina naar het Calvijn met Junior College ging, had ze veel naar de film High School Musical gekeken. “Het is heel anders dan dat, maar wel leuk,” zegt ze. “De middelbare school is eigenlijk een soort basisschool, maar dan op een wat hoger niveau. En er zijn meer trappen.” Toch vond Yasmina de overgang van de basisschool naar het Calvijn wel groot. “Ik moest nieuwe vrienden maken, dat vond ik wel moeilijk in het begin.”

Ze vindt het Calvijn een goede school als je wilt doorstromen naar de richting kader. “Als je een vmbo-basisleerling bent, word je echt geholpen om naar kader te gaan.”

Dit portret van het Calvijn College werd eerder gepubliceerd in de Parool Scholengids 2015.

Gerelateerde onderwerpen