Een interessante mengelmoes

Geplaatst door Kees van Unen op 10 maart 2015
Mandesa Biervliet en Basim Geurdoui
Op een mensenleven stelt vijf minuten weinig voor. Maar toen de pauzes op Scholengemeenschap Reigersbos werden verlengd, was dat a big deal. Basim Geurdoui (17): “Veel leerlingen vonden de pauzes te kort. Er was gewoon nét te weinig tijd om te eten of nog wat huiswerk te maken. Voor het schoolbestuur werd het daarom een onderwerp en sinds dit jaar zijn de pauzes iets langer.”

Het is een goed voorbeeld van hoe naar leerlingen wordt geluisterd op het Reigersbos. Ik ben meestal verlegen tegen volwassenen. Maar als ik hier iets wil zeggen, heb ik het gevoel dat ik het ook kán zeggen.”

Reigersbos is een veelzijdige school op meerdere vlakken. Er is plek voor leerlingen vanaf vmbo-k tot aan de in 2012 opgezette vwo-opleiding Exellius, waar Basim zit. Bij het vmbo is volop ruimte voor projecten met het oog op loopbaanvervolg, Exellius bereidt leerlingen voor op een academische carrière.

‘Iedereen accepteert elkaar, ondanks de grote verschillen’

Mandesa Biervliet (13) zit in de tweede klas vmbo-t en wil later met kinderen werken. “Ik kies daarom voor de richting pedagogiek. In het maken van die keuze worden we goed begeleid. De docenten hier zijn sowieso lief. Vooral mijn gymleraar, die is altijd vrolijk.”

Maar het Reigersbos is niet alleen divers wat niveau betreft, ook wat betreft afkomst van de leerlingen is het een mengelmoes. Basim: “Het is speciaal om te zien hoe zoveel culturen en niveaus hier samenkomen en hoe iedereen elkaar accepteert, ondanks die grote verschillen. Wat dat betreft, is de school een echte afspiegeling van de buurt. Ik vind dat een verrijking.”

Basim volgt tweetalig onderwijs. “De helft van de lessen wordt in het Engels gegeven. Dat was eerst wennen, maar ik pakte het snel op. Nu denk ik soms zelfs in het Engels.”

Nog meer extra mogelijkheden biedt het programma op Exellius, waar ook filosofie wordt gegeven. En na een uur nadenken over de grote levensvragen zijn die vijf minuten extra pauze natuurlijk zeer welkom.

Dit portret van de Scholengemeenschap Reigersbos | Exellius werd eerder gepubliceerd in de Parool Scholengids 2015.

Gerelateerde onderwerpen