Heb jij al last van rsi?

Geplaatst door OCO op 17 januari 2007

Rond de zeventig procent van de studenten aan het mbo, het hbo en de universiteit heeft rsi-achtige klachten. Dat blijkt uit een rapport van de Radboud Universiteit in Nijmegen dat minister van Sociale Zaken Aart Jan de Geus (CDA) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Rsi is een verzamelterm voor aandoeningen aan nek, schouder, arm en hand.

Uit het onderzoek blijkt dat studenten op mbo’s veel uren maken achter de computer, waardoor de klachten ontstaan. Dagelijks zitten de studenten bijna vierenhalf uur door achter de computer. Anderhalf uur hiervan besteden zij aan de studie, de overige drie uur aan chatten, internetten en gamen.

De rsi-klachten worden versterkt door de druk die studenten ervaren door hun studie. In het mbo ligt dat op negenendertig procent.

In het basis- en voortgezet onderwijs hebben leerlingen veel minder last van rsi, blijkt uit onderzoek. Dit komt onder meer doordat deze leerlingen niet zo lang achter de computer zitten. Daarnaast is de druk door de studie minder hoog. In het basisonderwijs heeft vijftien procent en in het voortgezet onderwijs achttien procent van de leerlingen last van druk.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog