Kort geding over matching

Geplaatst door Menno van de Koppel op 17 juni 2015
Namens twintig ouders heeft advocate Esther Sprenkeling de vereniging OSVO en de gemeente Amsterdam gedagvaard. Dinsdagmiddag 23 juni 2015 14.00 uur dient het kort geding over matching. Eerst vindt nog een discussie over ruilen plaats in de politieke arena.

Opheffing ruilverbod ’pilot’

De dagvaarding bevat twee eisen, de eerst eis is opheffing van het ruilverbod in de matching die door Sprenkeling als ’pilot’ wordt aangemerkt. Het forum van stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam (VSA) staat vol met ruilaanbiedingen. Naast ruilaanbiedingen op het forum heeft VSA ook via een enquête geïnventariseerd wat voor ruilmogelijkheden er zijn, 11 juni twitterde VSA:

@StichtingVSA
Enquête VSA tussenstand: van 565 kinderen niet op 1e keus, lijken 134 door ruilen naar 1e keus te kunnen. Zonder verlies voor anderen

Update 18 juni 2015 12:00 uur
VSA heeft inmiddels de definitieve resultaten van de enquête gepubliceerd. VSA vermoedt dat van de 1.900 kinderen die volgens de OSVO niet op de eerste plek terecht zijn gekomen er 565 alsnog op de eerste keuze zouden kunnen komen door te ruilen. Daarmee zou het percentage leerlingen op de eerste plek kunnen stijgen van 74% (nu) naar circa 82%.

Plaatsing binnen top 5

De tweede eis in de dagvaarding is dat alle kinderen die buiten de top 5 van hun voorkeurslijst geplaatst zijn of die door de matchingscomputer ’at random’ op een willekeurige school geplaatst zijn alsnog binnen hun top 5 geplaatst worden.

Voegen of aansluiten bij kort geding over matching

Sprenkeling heeft de OSVO en de gemeente gedagvaard namens twintig ouders. Ouders kunnen zich nog tot donderdag 18 juni 2015 10.00 uur voegen als ‘eiser’, daarna kunnen ze zich nog aansluiten tot aan het moment van de zitting op dinsdag 23 juni 2015 om 14.00 uur. Zie voor contactgegevens van Advocate Esther Sprenkeling de website van haar kantoor Loos & Boukema Advocaten.

Ruilen eerst in politieke arena

Onderwijswethouder Simone Kukenheim (D66) heeft zich tot dusverre geen voorstander van ruilen betoond. Werner Toonk, gemeenteraadslid en onderwijswoordvoerder van collegepartij VVD, schrijft nu echter dat hij vindt dat de situatie “niet uit te leggen” is en dat hij ruilen wil toestaan. Ook CDA-fractievoorzitter Marijke Shahsavari-Jansen bepleit in haar reactie op de matching dat ruilen wordt toegestaan. De uitkomst van de matching staat op de agenda van de gemeenteraadscommissie JC die donderdagochtend 18 juni 2015 bijeen komt.

Voorproefje op Twitter

Op Twitter was afgelopen dagen een voorproefje te zien van de komende discussie in de gemeenteraadscommissie en de rechtszaal met argumenten voor en tegen ruilen, zie voor meer tweets tussen de bij de matching betrokken wetenschapper Pieter Gautier, wetenschapper (en ouder) Jaap Abbring en gemeenteraadslid Werner Toonk de betreffende links:

@pietgautier
@OCO_020 Helaas snapt @wtoonk t niet. Met ruilen is echte voorkeur opgeven niet altijd optimaal: op 1 echte voorkeur en op 2,3 pop scholen.

 

@wtoonk
@pietgautier@OCO_020 daar gaan we weer… Gautier heeft een verkeerd beeld van wat optimaal is. #hardnekkigmisverstand#grondigevalueren

 

‏@JaapAbbring
.@VVDAmsterdam & @wtoonk spreken zich uit tegen wetenschap & voor politiek die te laat (achteraf) spelregels wijzigt

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog