Mona Lisa met een piercing

Geplaatst door Annemarie Geersing op 10 maart 2015
Oualid Benrhziyel en Chaima Leisberg, foto Joris van Gennip
In groep 8 zet Chaima Leisberg (bijna 14) het Mediacollege boven aan de top 3 van de scholen waar ze naartoe wilde. “Omdat hier in het eerste en tweede jaar veel vakken zijn met tekenen, en dat beviel me wel. En in de derde en vierde doe je veel met fotografie en filmpjes maken.”

Inmiddels zit Chaima in klas 2, doet ze vmbo-grafimedia en heeft ze het behoorlijk naar haar zin. “De sfeer is gezellig, er zijn hier geen groepjes en er wordt niet gepest.”

Naast gewone vakken zoals Nederlands, wiskunde en Duits, heeft ze vakken zoals kunst, dtp (desktop publi-shing) en digitaal. Die creatieve vakken vindt Chaima het leukst. “Je moet ook wel creatief zijn als je op deze school komt, want als je van de leraar een opdracht krijgt, moet je ideeën hebben over wat je gaat doen.”

Zo moesten ze voor een opdracht onlangs de Mona Lisa inkleuren. Chaima maakte er een eigentijdse versie van: “Met neuspiercing en lippenstift.”

‘Je moet wel creatief zijn als je op deze school komt’

Oualid Benrhziyel (14) zit al sinds de eerste klas in de leerlingenraad van het Mediacollege. “Iets van zes of zeven mensen uit mijn klas stemden op mij.” Met de leerlingenraad houdt Oualid zich vooral bezig met het organiseren van leuke evenementen op school, zoals bijvoorbeeld met Valentijnsdag vorig jaar. “De hele kantine was versierd en we hadden ongeveer honderd rozen gekocht,” vertelt hij. “Leerlingen konden anoniem een roos kopen voor iemand die ze leuk vonden, en wij bezorgden ze dan bij die persoon.” Iedereen uit de raad deed iets anders tijdens het organiseren: de één maakte posters, anderen maakten de versieringen of zorgden dat alle klassen op de hoogte waren van de actie.

Later dit jaar organiseert de raad ook nog een schoolfeest en hoe handig is het dan dat je op het Mediacollege zit: “Versieringen worden bij het vak kunst gemaakt,” zegt Oualid. “En een aantal mensen op school kan deejayen, zoals de gymleraar.”

Dit portret van het Mediacollege Amsterdam werd eerder gepubliceerd in de Parool Scholengids 2015.

Gerelateerde onderwerpen