Na dood Sjouk (12): ‘Verkeersles op middelbare school’

Geplaatst door OCO op 2 oktober 2008

Ook jonge middelbare scholieren moeten verkeerslessen krijgen. De groep tussen twaalf en vijftien jaar is heel kwetsbaar. Deze kinderen moet geleerd worden hoe ze de gevaren op de weg tussen huis en school kunnen herkennen en vermijden.

Dat bepleit Veilig Verkeer Nederland. Vorige week vrijdag verongelukte op de Stadionweg in Amsterdam de twaalfjarige scholiere Sjouk van der Wulp. Ze kwam onder een vrachtwagen.

Rector Jos Catau van het Spinozalyceum, waar Sjouk leerling was, wil dat de overheid meer aandacht geeft aan de positie van middelbare scholieren in het verkeer. ”Verkeersveiligheid voor deze categorie heeft geen aandacht van de politiek. Bij het primair onderwijs is dat anders. Rondom elke basisschool liggen drempels. Maar voor scholieren in het voortgezet onderwijs is er nauwelijks beleid.”

Vorig jaar kwamen er in Nederland 21 jongeren van twaalf tot vijftien in het verkeer om. Tien van hen zaten op de fiets. Veilig Verkeer Nederland hamert op verkeerslessen voor deze groep jongeren. ”We hebben een proef gedaan in de brugklas om te kijken of de leerlingen nog iets van de theorie wisten. Maar die bleek al behoorlijk te zijn weggezakt,” zegt Simone Berkhout van VVN.

In het geval van de Sjouk van der Wulp, die met een groepje fietste, was geen sprake van roekeloos gedrag, eerder van te weinig ruimte op de weg. Ben Zuiver, afdelingsleider van de onderbouw van het Spinoza: ”De kinderen reden keurig naast elkaar over het fietspad. Het ging allemaal heel geordend. Er was geen sprake van onverantwoord rijgedrag. Normaal gaat het ook altijd goed, maar dat stuk van de Stadionweg is heel erg smal.” Buurtbewoners zeggen eerder bij het stadsdeel te hebben gewaarschuwd dat de nauwe rijbaan gevaarlijk is.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog