Niet alleen voor dierenvrienden

Geplaatst door Dennis Meinema op 9 maart 2015
Steffi Diepgrond en Juvian Wijngaarde, foto Joris van Gennip
‘Zit!” zegt Steffi Diepgrond (14) terwijl ze haar arm boven haar hoofd uitstrekt en rinkelt met een sleutelbos. Een groot gevlekt varken aarzelt wat, maar besluit dan gehoor te geven aan het commando van deze tweedeklasser. Vol verwachting gaat het dier zitten. “Nu denkt ze dat ik eten heb, maar aan het slijm om haar mond te zien, heeft ze dat net gehad,” legt Steffi uit.

Babe is de mascotte van het Clusius College. Zij kwam een jaar of twee geleden op proef rondstappen in de grote binnentuin. Na een tijdje bleek ze het nogal naar haar zin te hebben en mocht ze blijven, want de leerlingen op deze ‘groene’ vmbo-school vonden het varken schitterend. Bij het vak Dier konden ze nu, behalve met schildpadden, allerlei muisachtigen, pony’s en kippen, ook met een veel groter dier aan de slag.

Een leuker vak dan Dier kan Steffi niet bedenken, hoewel ze ook kan genieten van koken met zelf gekweekte tomaten of pompoenen. Een schooldag gaat vaak zo: eerst een uurtje theorie en dan de handen uit de mouwen, in de tuin of het kippenhok en soms elders in Amsterdam-Noord, waar Clusius allerlei projecten heeft, onder meer met de gemeente.

‘Dit is een plek waar je verandering kunt maken. Dat wil toch iedereen?’

Vierdeklasser Juvian Wijngaarde (16) heeft een totaal andere toekomst voor ogen dan Steffi. Geen dieren voor hem, hij is veel liever daar waar het geld rolt, zoals toen hij in de tweede klas stage liep bij Gamma.

Het mooist vond hij het daar als werd gesproken over de omzet en hoeveel winst er op een dag gemaakt moest worden. “Ik wil ook in de handel en het maakt me eigenlijk niet uit waarin. Uiteindelijk krijg ik wel mijn eigen zaak.”

Op Clusius hoef je je dus niet te vervelen als je niet per se wilt leren over planten en dieren verzorgen. Door zijn plekje in de leerlingenraad oefent Juvian met discussiĆ«ren en ideeĆ«n opperen voor een completere school. “Dit is een plek waar je verandering kunt maken. Dat wil toch iedereen?”

Dit portret van het Clusius College werd eerder gepubliceerd in de Parool Scholengids 2015.

Gerelateerde onderwerpen