Op maandag is het extra leuk

Geplaatst door Astrid Melger op 10 maart 2015
Nouaman Abayahya en Mila Koorn, foto Joris van Gennip
Op De Atlant zitten de kinderen uit klas 1 en 2 bij elkaar. De oudere kinderen helpen de eerstejaars hun weg te vinden op school. Dat is fijn, vindt Mila Koorn (14), want de eerste tijd op De Atlant vond ze best spannend. “Het is anders dan de basisschool, je moet huiswerk maken en er zijn allemaal nieuwe kinderen. Maar ik leerde snel iedereen kennen.”

Mila volgt de praktijk-opleiding. Dat betekent dat ze vakken krijgt zoals techniek, land- en tuinbouw en koken. Vooral dat laatste vindt ze leuk, ze maakt graag soep of kaas-uienbroodjes. Ja, ze wil kok worden.

‘Ze zijn hier heel open. Ze begrijpen je en letten goed op je’

Nouaman Abayahya (16) vertelt dat De Atlant een heel gestructureerde school is. “Je kunt niet zomaar doen waar je zin in hebt, er zijn duidelijke afspraken. En het is een pestvrije school. In mijn klas zie ik dat duidelijk. Wij zijn één klas en we komen voor elkaar op als er iets gebeurt.”

Ook de omgang met de leraren vinden Mila en Nouaman fijn. “Ze zijn hier heel open. Ze begrijpen je en letten goed op je. Ik had bijvoorbeeld concentratieproblemen en toen heeft een docent gezorgd dat ik daarvoor begeleiding krijg,” vertelt Nouaman, die studierichting Economie volgt.

Als lid van de leerlingenraad is hij betrokken bij allerlei zaken. Van de organisatie van de schoolfeesten, tot het geven van rondleidingen op de open dagen en adviseren over wat er beter kan op school. “We hebben bijvoorbeeld voor elkaar gekregen dat er voetbalgoaltjes op het schoolplein zijn geplaatst.”

Op de maandagen zijn er lessen vrijetijdsbesteding, wat de leerlingen extra leuk vinden. “Ik ben met de klas naar de bioscoop geweest en naar Artis”, vertelt Mila. “Maar het kan ook zijn dat je lekker op school blijft om met elkaar te praten of samen een film te kijken,” vult Nouaman aan. “De klas en de mentor bekijken samen wat er wordt gedaan, maar het is altijd wel gezellig.”

Dit portret van Praktijkcollege De Atlant werd eerder gepubliceerd in de Parool Scholengids 2015.

Gerelateerde onderwerpen