Parool Scholengids 2015: CSB

Geplaatst door Astrid Melger op 10 maart 2015
Nick Egelie en Thom Voogt

Rustig werken op het leerplein

‘De muziekles hier is echt fantastisch,” vindt tweedejaars Nick Egelie (13). “De studio’s zijn mooi, je mag allerlei instrumenten gebruiken en de leraren zijn heel goed.” Thom Voogt (16) knikt instemmend. “Wat ik fijn vind, zijn de drie leerpleinen. Die kun je vergelijken met kleine aula’s. In een tussenuur kun je daar heel rustig werken.”

Nick: “Ik was de enige van mijn basisschool die naar de CSB ging, maar ik had heel snel nieuwe vrienden. In de eerste week gingen we meteen al op zeilkamp en dan leer je iedereen goed kennen.”

Er zijn meer leuke activiteiten. “De kerst- en paasvieringen zijn heel leuk,” zegt Thom. “Voor de bovenbouw is er een kerstgala, er zijn vaak optredens, we hebben de show CSB’s got talent en er zijn sportworkshops.”

‘Tijdens het mentoruur leer je hoe je het huiswerk moet plannen’

Nick vindt dat er op school veel aandacht voor de leerlingen is. “In het begin leer je tijdens het mentoruur bijvoorbeeld hoe je het huiswerk moet plannen.”

Thom: “En het is echt een school voor iedereen. Zit je in het eerste jaar op de mavo en presteer je goed? Dan kun je gewoon doorstromen naar de havo.”

Thom en Nick zijn allebei lid van de leerlingenraad. Thom sinds drie jaar, hij is nu voorzitter. Voor Nick is het zijn tweede jaar. “Aan de eerstejaars wordt gevraagd of ze lid willen worden. Ben je eenmaal lid, dan blijf je dat eigenlijk tot je weer van school gaat.” De leerlingenraad helpt scholieren die iets willen organiseren, bijvoorbeeld door budget te regelen of door hen met raad en daad bij te staan. Maar ook verbeteringen rondom het gebouw houden ze in de gaten. Thom: “Nu zijn we bezig wifi in de school te krijgen. En de docenten worden er op aangesproken als ze bijvoorbeeld steeds te laat zijn met toetsen nakijken.”

De leerlingenraad heeft een goede band met de rector. “Hij schuift altijd de laatste twintig minuten bij onze vergaderingen aan en staat echt open voor onze idee├źn.”

Klik hier voor uitgebreide schoolinformatie over CSB.

Gerelateerde onderwerpen