Scholen gaan spreidingsplannen herzien

Geplaatst door OCO op 30 oktober 2009

Basisscholen in de stad herzien hun afspraken over de gedwongen spreiding van leerlingen om segregatie tegen te gaan.

Experimenten waarbij centraal bepaald wordt naar welke school kinderen gaan, onder meer in IJburg en Oud-West, stuitten op verzet van ouders én scholen. De Amsterdamse schoolbesturen besloten tijdens een tweedaags overleg dat er nieuwe afspraken moeten komen om scholen een betere afspiegeling van de buurt te laten zijn. Het Convenant Kleurrijke Scholen kwam twee jaar geleden pas na moeizame onderhandelingen tot stand.

De schoolleiders spreken nu over ‘dieper nadenken’. René Peeters, woordvoerder namens de scholen, bestrijdt dat de scholen ophouden met pogingen de klassen gevarieerder te krijgen: ‘We zeggen niet dat pilots niet doorgaan, ze worden aangepast. We maken in januari nieuwe afspraken.’Wethouder Lodewijk Asscher (Onderwijs) spreekt donderdag met de schoolbesturen.

Wethouders in de Baarsjes en Oud-West zijn ‘ernstig teleurgesteld’ dat de plannen om basisscholen te mengen, voorlopig niet doorgaan. Wethouder Yvonne Lammers van Oud-West voert al een beleid waarbij leerlingen voorrang krijgen op de school die het dichtst in hun buurt ligt. Ouders horen drie maanden voordat hun kind vier wordt, waar ze heen kunnen. Lammers: ”Dat geeft iedereen gelijke kansen en is een voorwaarde om segregatie tegen te kunnen gaan.”

Godfried Lambriex, wethouder in de Baarsjes, wilde samen met Westerpark en Bos en Lommer het systeem ook voor hun scholen invoeren: ”Ik wil niet dat een Marokkaanse ouder achterin de rij moet bij ouders die drie kilometer fietsen om op een populaire school te komen.”

ASKO, een grote koepel van katholieke basisscholen, wil wel verder met centrale aanmeldpunten, maar het schoolbestuur is tevreden dat er nieuwe afspraken komen. Woordvoerder Theo Veldman: ”We willen ook kijken wat het uiteindelijk resultaat moet zijn. Keuzevrijheid van ouders is een groot goed.”

Monique Hoogland, ambassadeur Kleurrijke Scholen, helpt ouders die hun zwarte school gemengder willen maken. Hoogland: ”We kregen te horen dat de gemeente een andere koers gaat varen en er geen geld meer is voor ouderinitatieven.”

Verantwoordelijk wethouder Lodewijk Asscher snapt het bericht van zijn ambtenaren niet en zegt dat er nog geen beslissing is.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog