‘Scholieren beter beschermen tegen luchtvervuiling’

Geplaatst door OCO op 11 juni 2008

Uitgegeven: 11 juni 2008 14:23
Laatst gewijzigd: 11 juni 2008 14:55

AMSTERDAM – Scholieren worden meer aan luchtvervuiling blootgesteld dan tot nu toe is aangenomen. Minister Cramer (Milieu) moet daar rekening mee houden bij nieuwe maatregelen waaraan zij werkt om hen beter te beschermen, stelt Milieudefensie.
ANP2

Volgens de plannen van de bewindsvrouw mogen scholen niet gebouwd worden binnen 300 meter van een snelweg of binnen 50 meter van een provinciale weg, wanneer daar de kwaliteit van de lucht niet aan de normen voldoet.

Maar die normen zijn gebaseerd op jaargemiddelden en vormen geen goede maatstaf voor scholen, zegt Ivo Stumpe van Milieudefensie. Scholieren zitten altijd op werkdagen op school en ook altijd vlak na de ochtendspits.

Luchtvervuiling

Volgens eigen onderzoek van Milieudefensie is de luchtvervuiling die door verkeer wordt veroorzaakt op werkdagen overdag een kwart tot een derde hoger dan het jaarlijks gemiddelde.

Dat betekent dat scholieren die naar een school gaan die nog net aan de (jaar)norm voldoet, toch aan hogere concentraties vervuiling worden blootgesteld. Strengere eisen zijn daarom volgens de organisatie noodzakelijk.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog