Scholieren en LAKS voeren actie voor verlaging van de onderwijstijd

Geplaatst door OCO op 7 november 2007

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) start op 12 november met acties tegen de 1040-urennorm. Het Komitee geeft hiermee een duidelijk signaal af naar Den Haag waar de urennorm op 14 november in de Tweede Kamer ter discussie wordt gesteld. Door één geluid te laten horen van scholieren, docenten, schoolleiders én ouders hoopt het LAKS dat Den Haag het belang gaat inzien van een verlaging van de 1040-urennorm.

Door de signalen uit het gehele onderwijsveld is het LAKS ervan overtuigd dat het onmogelijk is voor scholen om 1040 uur te programmeren en om dit ook nog kwalitatief goed in te vullen! Nagenoeg alle scholen moeten onverantwoorde beslissingen nemen om boetes te voorkomen. Scholieren ophokken in lokalen waar zij huiswerk moeten maken, slechte lesroosters, het niet meer bijscholen van onderwijspersoneel en het schrappen van bijvoorbeeld toneelactiviteiten zijn algemeen voorkomende maatregelen.

Het LAKS vindt dit niet acceptabel en wil dan ook dat de norm direct verlaagd wordt naar 960 uur zodat scholen orde op zaken kunnen stellen. Daarnaast wil het LAKS dat op de lange termijn scholen niet meer beoordeeld gaan worden op kwantiteit, maar op kwaliteit. “Alleen door deze drastische verandering van manier van denken kan het onderwijs eindelijk recht doen aan de individuele scholier. Goede lessen, goede leraren en genoeg tijd voor welzijnsbevorderende activiteiten; dat is wat de scholier wil.”,aldus Sywert van Lienden, voorzitter LAKS.

Meer informatie over de actie van het LAKS is te vinden op www.stop1040.nl

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog