Speuren naar spijbelaars op Schiphol

Geplaatst door OCO op 10 juni 2008

Amsterdamse ouders die denken hun kinderen een paar dagen eerder van school te kunnen halen voor de vakantie, kunnen bedrogen uitkomen. De gemeente stuurt leerplichtambtenaren naar Schiphol om te controleren of scholieren niet al het vliegtuig nemen voor ze daadwerkelijk vrij zijn.

Dat bevestigde een woordvoerder van wethouder Lodewijk Asscher (onderwijs) maandag naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf. De PvdA-politicus wil het ‘luxeverzuim’ flink aanpakken. Volgens zijn zegsman ergeren ook de scholen zich groen en geel aan het feit dat kinderen de laatste dagen voor de vakantie niet meer komen opdagen.

‘Kinderen horen op school te zitten en we tolereren het niet als de leerplichtwet wordt overtreden’, aldus de wethouder. ‘Veel ouders willen vroeg op vakantie en houden hun kinderen van school om de grote drukte voor te zijn.’ Volgens Asscher gebeurt dat jaarlijks met vele honderden en misschien wel duizenden leerlingen. Hoe de leerplichtambtenaren precies te werk gaan op Schiphol wil de politicus niet verklappen.

Overigens richten de controleurs de aandacht niet alleen op jonge kinderen. Ook tieners moeten eraan geloven. Ook bijna alle scholen in het basis- en voortgezet onderwijs in Amsterdam krijgen de komende weken bezoek van een leerplichtambtenaar.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog