Technische mbo-opleidingen? Er valt wat te kiezen!

Geplaatst door Ramon Rahangmetan op 18 april 2019
Als student in het mbo kan je kiezen uit veel technische mbo-opleidingen. De elektrotechniek biedt al een variatie aan opleidingen. Je hebt hiervoor keuze als; elektrische installaties, netwerk beheerder, medische techniek etc. Hiermee kan je ook in een grote fabriek werken, of bij klanten thuis. Het kan allemaal. De bouw is ook al zo veelzijdig, je bent vakbekwaam in een uitvoerende of leidinggevende rol. Als student ben je een bruggenbouwer maar je bent ook perfectionistisch.
* Het mbo bestaat uit verschillende niveaus en leerwegen. Meer informatie hierover is te vinden in het artikel Opleidingen, niveaus en leerwegen in het mbo

Nauwkeurig, zelfstandig, beetje inzicht

Het verschilt natuurlijk per beroep wat je moet kennen en kunnen: bijvoorbeeld met welke materialen je veel zult werken. Maar een aantal eigenschappen heb je voor alle technische beroepen nodig: nauwkeurigheid, zelfstandigheid en een beetje technisch inzicht. Denk jij dat een baan in de bouw of in de techniek jou wel ligt? Hier volgt een aantal voorbeelden van mogelijke richtingen voor een beroepsopleiding in het mbo.

Verkoop en ondernemen in de techniek

Met de opleidingen gericht op de wereld van mobiliteit en voertuigen kun je verschillende kanten op. Je kunt je hierbij richten op techniek, commercie en verkoop of een combinatie van allen.

Je wilt dat de dagelijkse gang van mobiliteit op de fiets, scooter auto, vrachtwagen, bus of boot naar behoren functioneert. Gelukkig zijn er veel bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Denk dan aan werken in een werkplaats, ambachtswerk of gespecialiseerd werk. Hierbij werk je voornamelijk met je handen. Ook met de computer voor berekeningen. Je zorgt zo voor het behoud en onderhoud van bijvoorbeeld fietsen, scooters, vrachtwagens of auto’s.

Bij opleidingen gericht op verkoop krijg je vooral te maken met klanten. Zonder een commerciële afdeling hebben bedrijven geen kans om winst te maken. Jij bent als verkoper degene die de klanten te woord staat. Hiervan het belang dat je de klant een goed gevoel geeft over het product. Bovenal je de juiste vragen stelt. Zo kan jij de goede adviezen geven en de stappen van het verkoopproces doorlopen.

Jij als opgeleid ondernemer hebt daarnaast nog meer vaardigheden nodig. Je bent ten slotte ook je eigen baas. Jou taak is er om ervoor te zorgen voor voldoende werk voor je werknemers, goede interne en externe communicatie, vakkennis onder techniek en financiën is hierin belangrijk.

Mobiliteit Opleidingen

Dagelijks ben je als student en als mens afhankelijk van mobiliteit. Mobiliteit speelt een belangrijke rol. Of het gaat om bezorgen van transport of dat je reist met openbaar vervoer. Zonder mobiliteit is er geen economische groei. De maatschappij kan niet zonder. Mobiliteit brengt daarnaast een grote rol in de werkgelegenheid. Deze mobiliteitsmiddelen moeten daarom ook geproduceerd, verkocht en onderhouden worden. De branche in de mobiliteit is altijd in beweging. Innovatie binnen de mobiliteit is de toekomst. Elektrisch, autonoom en veiliger rijden zijn voorbeelden die je later ook veel meer terug gaat zien.

Techniek en Procesindustrie

Als je een mbo-opleiding kiest in de procesindustrie kun je verschillende kanten op. Aan de technische zijde moet je denken aan het installeren van technische apparaten als ketels, wasmachines of aanleggen van leidingen. Je bent technisch aangelegd en bouwt graag verschillende dingen. Deze proceskant bestaat uit het voorbereiden van het werk in een fabriek. Hierbij stel je machines af. Hier is veel vraag naar vakmensen. Hierdoor verdiend het ook erg goed.

Bouw en Infra

Mocht je kiezen voor een opleidingen binnen de bouw en infra, ben je met name praktisch aan het werk. Grote en kleine machines zijn geen uitdaging voor jou. Het resultaat is vrijwel direct zichtbaar. Je gaat werken rondom de bouw of je werkt aan de wegen. Van het werken op het dak, tot tegen de muur. Er is in de toekomst genoeg werk voor m. En het verdient nog prima ook.

Ambacht, Laboratorium en Gezondheidstechniek

Bij het woord ambacht denk je vaak aan vakmanschap. Vaak vergt ambacht, laboratorium en gezondheidstechniek meer handwerk dan dat er technische middelen bij komt kijken. Dit kan ook worden gezien als pure handvaardigheid. Deze opleidingen zijn daarom meer praktijkgericht dan theoretisch. Ambachtslieden maken vaak materialen met de hand. Dat kan gaan om: zolen, petten, hoeden, sieraden en medische hulpmiddelen. Na opleidingen binnen de ambacht bestaan de best behoefte. Er is voldoende werk te vinden. Na het volgen van deze opleidingen.

Nauwkeurigheid, Zelfstandigheid en Mensenkennis

Natuurlijk verschilt per beroep wat je zoal moet kennen en wat je na de opleiding moet kunnen. De materialen die je zult moeten controleren en gebruiken bijvoorbeeld. Maar een aantal eigenschappen heb je voor alle beroepen in de techniek opleiding zeker wel nodig naast vakkennis: nauwkeurigheid, zelfstandigheid en mensenkennis. Voor veel van de beroepen met de techniek moet je goed met mensen kunnen omgaan. Als je in de medische technische opleiding volgt, kom je mensen op heel kwetsbare momenten tegen. Voor ambacht precieze kennisdeling. Maar ook het vervangen van technische apparatuur bij de mensen thuis. En de metaalsmid die een sieraad maakt, hoort bij de klantvriendelijkheid van een technisch opgeleide student.