Toelatingsrecht hbo en universiteit? Schrijf je op tijd in!

Geplaatst door Kaja Sariwating op 6 januari 2020
Schrijf je altijd in vóór 15 juni voorafgaand aan het studiejaar dat je wilt starten met een nieuwe studie. Door het toelatingsrecht voor het hbo en de universiteit heb je recht op toelating tot de studie of een eventuele andere studie. Is het 1 mei geweest en heb je je nog niet voor een studie aangemeld? Dan kan je geweigerd worden voor een studie. Voor opleidingen die selecteren vanwege een beperkt aantal plekken kan je je tot 15 januari inschrijven.

Aanmelden voor 1 mei, toelatingsrecht hbo en universiteit

Studenten moeten zich uiterlijk op 1 mei aanmelden bij Studielink voor de studie van hun keuze (art. 7.31a lid 1 WHW). Je hebt dan recht op een studiekeuzecheck voor opleidingen die niet selecteren (art. 7.31b lid 1 WHW). Aanmelding vóór 1 mei betekent ook altijd recht op toelating tot een eventuele andere studie. Dit is het toelatingsrecht in het hoger onderwijs. Als je na studiekeuzecheck toch een andere opleiding wil kiezen, dan kan dat. Studenten hoeven zich dus niet voor de zekerheid voor meerdere opleidingen tegelijk aan te melden. Deelnemen aan de studiekeuzecheck is wel verplicht. Anders kan je niet ingeschreven worden. Dien je na de aanmeldingsdeadline van 1 mei voor het eerst een verzoek tot inschrijving in via Studielink, dan kan een instelling je mogelijk weigeren (art. 7.31d lid 1 onder a WHW).

Aanmelden na 1 mei, geen toelatingsrecht

Is het 1 mei geweest en heb je je nog niet voor een studie aangemeld? Bij een aantal opleidingen kan je je ook na 1 mei nog aanmelden. Soms verplicht de instelling je om deel te nemen aan studiekeuzeactiviteiten. Dit is toegestaan (art. 7.31d lid 2 onder a WHW).

Te laat met inschrijven, soms tóch nog een plek

Informeer zo snel mogelijk of de opleiding van jouw keuze je nog toelaat. Je kunt studiekeuze123.nl raadplegen bij de keuze voor een studie. Dit geldt niet voor een opleiding met een maximaal aantal plaatsen. Voor opleidingen die selecteren kan je je tot 15 januari inschrijven.