Transparantie over kindplaatsen

Geplaatst door Nicoline Vink op 5 maart 2015
Het stedelijk toelatingsbeleid moet transparant zijn, ouders moeten weten hoeveel kindplaatsen er zijn op een school. Dat vindt de groep ouders die zich inzet voor keuzevrijheid in het Amsterdams basisonderwijs, de groep deed zelf een eerste inventarisatie.

Eigen onderzoek

Omdat die gegevens niet openbaar worden gemaakt door de gemeente of door de schoolbesturen, is de groep het zelf gaan onderzoeken. Er was niet genoeg man/vrouw-kracht om alle scholen in Amsterdam te bellen, dus heeft de groep zich beperkt tot Amsterdam-Noord. En zie hier het resultaat!

Inventarisatie kindplaatsen Noord dd 5 maart 2015
(Een eerste versie van dit bericht verscheen op 24 februari, op 5 maart verscheen een update van de lijst.)

Weinig of geen plek op conceptscholen

De resultaten zijn als volgt: de meeste scholen hebben voldoende ruimte en kunnen alle kinderen plaatsen die worden aangemeld. Een klein aantal scholen heeft beperkte ruimte (3 scholen) of zelfs helemaal geen plaats (2 scholen). Wat opvalt is dat alle scholen waar weinig of geen kindplaatsen zijn, vallen onder de zogenaamde ‘conceptscholen’: Montessori, Jenaplan, Dalton. De oudergroep is tevreden met het resultaat: er is nu duidelijkheid voor ouders in Amsterdam ­Noord over het aantal kindplaatsen.

Bellen

Geef het door aan vrienden en bekenden in Amsterdam-Noord, zodat ouders een bewuste keuze kunnen maken. En schroom niet om hetzelfde te doen in andere wijken: een kwestie van bellen en gegevens verzamelen.

Meer info

Praat mee

Meepraten? Meningen en ervaringen zijn welkom, post een bericht onderaan de pagina over de actiegroep!

Meer artikelen over Blog