Vandaag laatste aanmelddag loting & matching 2016

Geplaatst door OCO op 18 maart 2016
Dit is een laatste oproep voor de aanmelding voor de loting & matching 2016! Vandaag is de laatste dag waarop leerlingen aangemeld kunnen worden. Voor de loting dit jaar kunnen de echte voorkeuren bovenaan de voorkeurslijst gezet worden, zonder risico van verlies van een plek op een andere school. De digitale tool ‘Mijn Voorkeurslijst’ heeft circa tweeduizend gebruikers.

Dit is een update van het bericht dat woensdagavond verscheen met als titel ‘Nog tweeduizend leerlingen moeten zich aanmelden’.

Laatste aanmelddag

Vandaag, vrijdag 18 maart 2016, sluit de aanmeldperiode voor de ‘centrale loting & matching’ van 2016. Vanochtend is het aantal aanmeldingen de zevenduizend gepasseerd. Woensdagochtend stond de teller nog op 5.600. Het is nog onbekend hoeveel leerlingen van buiten Amsterdam meedoen dit jaar en hoeveel Amsterdamse leerlingen buiten de stad een school zoeken. Op basis van vorig jaar wordt verwacht dat ongeveer zevenenhalfduizend leerlingen mee zullen doen aan de ‘loting en matching’.

Aanmelden in drie stappen, drie keer tekenen

Ouders melden hun kind aan op de school van eerste voorkeur. Bij aanmelding moet het door de basisschool verstrekte Aanmeldformulier met voorkeurslijst van VO-scholen worden meegenomen en legitimatie (tip: neem om onduidelijke situaties te voorkomen legitimatie van ouder en kind mee). Bij de aanmelding wordt de voorkeurslijst ingevoerd, gecontroleerd en ondertekend. Zie voor uitgebreide informatie de uitleg van de OSVO over de aanmelding in drie stappen, waarbij drie keer een handtekening gezet moet worden. De laatste handtekening op het bewijs van de definitieve aanmelding is uiteraard de belangrijkste!

Hoe werkt de loting?

In de ’loting en matching’ in 2016:

  • krijgt ieder kind 1 lotnummer
  • krijgt ieder kind een overzicht van de scholen die passen bij het schooladvies
  • maakt ieder kind een ’voorkeurslijst’ met daarop de volgorde van de scholen waar die heen wil
  • kan alleen voorrang gebruikt worden (als die geldt) op de school van 1e voorkeur
  • zijn eerst de voorrangsleerlingen aan de beurt
  • komen daarna op volgorde van lotnummer de andere kinderen aan de beurt
  • wordt een kind geplaatst op de school van hoogste voorkeur die nog beschikbaar is als het kind aan de beurt is

Waarom je een school waar vorig jaar geloot is gewoon bovenaan je lijst kan zetten als je daar het liefste heen wil

Met dit lotingsysteem hoeft een kind een school waar die het liefste heen wil niet te vermijden uit angst dat die daarmee de kans op een andere school verspeelt. Dat zou wel nodig zijn met een lotingsyssteem waar eerst alle 1e voorkeuren tegen elkaar moeten loten, daarna alle 2e voorkeuren, enz.

Met het lotingsysteem van dit jaar wordt als een kind aan de beurt is de hele voorkeurslijst afgewerkt zonder dat er een ander kind tussenkomt. Met een goed lotnummer komt een kind al vroeg aan de beurt en krijgt het ook op een populaire school plek. Als de eerste school op de voorkeurslijst vol is wordt een kind op de volgende school van voorkeur geplaatst, als die ook vol is op weer de volgende. Als de lijst lang genoeg is kan ieder kind worden geplaatst.

Naar verwachting komen de meeste kinderen in hun top 5, en zo’n drie a vierhonderd kinderen daarbuiten, enkelen misschien zelfs (ver) buiten hun top 10.

Als een kind voorrang heeft op een bepaalde school moet er wel een strategische afweging gemaakt worden, omdat de voorrang alleen op de eerste voorkeurschool gebruikt mag worden. Let bij het gebruik maken van voorrang op dat dit goed is aangegeven op het aanmeldformulier!

Digitale tool ’Mijn Voorkeurlijst’ heeft circa tweeduizend gebruikers

Met ’Mijn voorkeurslijst’ kunnen leerlingen samen met hun ouder(s) de scholen die passen bij hun schooladvies ordenen. In de digitale tool kan de afstand tot de school bekeken worden en kunnen scholen vergeleken worden op bijzonderheden. Ook kunnen plus- en minpunten genoteerd worden om te helpen de voorkeursvolgorde te bepalen.

Gerelateerde onderwerpen