Verplicht doorleren tot 18 jaar voor startkwalificatie

Geplaatst door OCO op 29 augustus 2007

Kwalificatieplicht
Vanaf 1 augustus 2007 geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat alle jongeren tot hun 18e verjaardag een volledig onderwijsprogramma moeten volgen, gericht op het behalen van een startkwalificatie. De startkwalificatie is een diploma van een mbo2-, havo- of vwo-opleiding. De kwalificatieplicht hoeft niet meteen te betekenen dat je vijf dagen per week in de schoolbanken moet zitten. Het is ook mogelijk om met combinaties van leren en werken aan de kwalificatieplicht te voldoen, zoals de beroepsbegeleidende leerweg in het mbo.

Waarom de leerplichtwet is aangepast
Te veel jongeren verlaten school op een te jonge leeftijd. Om wat voor reden dan ook. Dat is zonde, want met een goed diploma is het makkelijker om later een leuke baan te vinden. Dus is het belangrijk om wat langer op school te blijven, leuke stages te vinden en na te denken over je toekomst. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft daarom de leerplichtwet aangepast. Om bekendheid te geven aan de nieuwe maatregel is een wedstrijd uitgeschreven waarin leerlingen fimpjes kunnen insturen, inzendingen zijn ook te zien op de informatiesite [icon=website] www.jijmoetverderleren.nl.

Overgangsregeling als je voor 1 augstus 2007 zenventien jaar bent geworden
Als je vóór 1 augustus 2007 zeventien bent geworden, val je nog in de oude regeling. De partiële leerplicht stopt dan voor jou aan het einde van het schooljaar 2006/2007. Je hoeft dan geen startkwalificatie te behalen. Het is natuurlijk wel aan te raden om een goede studie op te pakken of af te maken.
Als je óp of ná 1 augustus 2007 zeventien jaar bent geworden, geldt de kwalificatieplicht voor jou. Je moet dan doorstuderen tot je 18e, tenzij je een mbo2-, havo- of vwo-diploma hebt.

Meer informatie over de aangepaste leerplichtwet kun je vinden op de site van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap [icon=website] www.ocw.nl/leerplicht

Meer artikelen over Blog