Moet ik nog naar school als ik 18 jaar ben?

Geplaatst door Kaja Sariwating op 24 november 2021
Je moet naar school tot je 18e verjaardag, tenzij je al eerder een diploma haalt voor mbo-2, havo of vwo. Doorstuderen mag altijd.

Vanaf 18 jaar niet meer verplicht naar school

Als je 18 jaar bent, ben je niet meer leerplichtig en hoef je niet naar school. Ook niet als je nog geen startkwalificatie hebt: een diploma op minimaal niveau mbo-2, havo of vwo (art. 1 onder f Lpw). Want op je 18e verjaardag vervalt ook de kwalificatieplicht (art. 4b Lpw).

Leerplicht van 5 tot 16 jaar

In Nederland moeten alle kinderen en jongeren tussen de 5 en 16 jaar verplicht naar school. Dit staat in de leerplichtwet. Leerlingen moeten ingeschreven staan op een school en die regelmatig bezoeken.

Kwalificatieplicht tot 18 jaar

In Nederland geldt voor sommige scholieren en studenten tussen de 16 en 18 jaar een verlengde leerplicht: de kwalificatieplicht. De kwalificatieplicht vervalt:

  • als een leerling een startkwalificatie behaalt;
  • als een scholier 18 jaar is;
  • voor sommige leerlingen in het speciaal onderwijs (art. 2 lid 2 sub j jo. sub n WEC).

Een zestienjarige leerling met een havo-diploma is niet meer leerplichtig. En een zeventienjarige leerling met een vwo-diploma ook niet. Zij hebben namelijk een startkwalificatie. Maar een zeventienjarige leerling met een vmbo-t diploma moet wel verplicht naar school, omdat hij nog geen startkwalificatie heeft en geen achttien jaar is. 

Doorstuderen mag altijd

Dat je niet meer naar school hoeft, betekent niet dat je niet meer naar school mag. Je bepaalt namelijk grotendeels zelf tot wanneer je naar school gaat. Met een havo-diploma doorstromen naar vwo of na een voltooide mbo-opleiding van niveau 2 naar niveau 3? Dat kan.

Zittenblijvers in de bovenbouw van het vwo of opstromers (bijvoorbeeld van vmbo naar havo) zijn soms zelfs al ouder dan 18 jaar. Dit hoeft geen probleem te zijn, mits de regels van de school dit toelaten. De precieze regels hierover vind je in de schoolgids.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Kwalificatieplicht en VSV