Voor sportievelingen en voor leerlingen die niet ver willen fietsen

Geplaatst door Loeka Oostra op 15 maart 2016
OCO bezocht een open dag van het Over Y-College in Noord, waar veel kinderen hun keuze al hebben gemaakt. De voornaamste redenen om voor deze school te kiezen zijn de sportklas, de havo kansklas en de fietsafstand.

Cagri (11), Noord, vmbo-t/havo advies

‘Mijn neef zit al op het Over Y-college, vandaar dat ik hier vandaag kom kijken. Voor de tweede keer, want ik ben ook al naar een lesmiddag geweest met een vriendje. Hij is goed in tekenen en ik in rekenen, en zo kregen we een mooi en gevarieerd beeld van de school.

In totaal ben ik naar drie scholen geweest, maar eigenlijk weet ik al dat ik het liefst naar het Over Y-college wil. Het is dichtbij, en volgens mij neef nemen ze het lesgeven hier heel erg serieus.

Ook vind ik het belangrijk dat er niet gepest wordt op de school, en anders is het fijn dat ik alvast iemand ken. Dan hoef ik niet alleen te staan in de pauzes.’

Ilse (12), Oostzaan, vmbo-t advies

‘Het liefst zou ik naar het Over Y-college willen, omdat ze hier een sportklas hebben. Zelf doe ik al twee dagen volleybal, maar het lijkt me heel erg leuk om ook nog andere sporten te leren en veel in beweging te zijn.

Als ik op een open dag ga kijken, let ik vooral op het gebouw. Ik vind het belangrijk dat het er schoon is.

In totaal ben ik op drie scholen wezen kijken, maar nergens hadden ze een sportklas. Daarom ga ik ook in Amsterdam naar school, ondanks de loting. Ik vind het belangrijker dat ik het leuk heb op een school dan dat ik voor veilig kies.’

Rayan (11), Noord, vmbo-t advies

‘Ik kom vandaag op de open dag kijken om te zien hoe de school eruit ziet en de lokalen ingericht zijn. Eigenlijk weet ik al dat ik het liefst naar het Over Y-college wil, maar ik vind het wel belangrijk om ook op de open dag gekeken te hebben.

Ik heb verder nog op één school gekeken, maar het Bredero Beroepscollege was niets voor mij. Ik vind het belangrijk dat een school dichtbij m’n huis is, en dat is bij het Over Y-college het geval.

De school ziet er ook mooi uit: ze hebben een groot computerlokaal, en dat lijkt me ook het leukste vak. Samen met wiskunde. Allebei de vakken komen terug in het beroep dat ik later wil gaan doen: architect. Tekenen kan ik ook wel, maar ik denk niet dat dat het enige belangrijke is aan het beroep.’

Zainab (11), Noord, vmbo-t/havo advies

‘Ik heb me al ingeschreven op het Over Y-college, maar ik ben nog niet op de open dag geweest. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar er waren voor de rest niet veel scholen die aan mijn eisen voldeden. Ik wil niet te ver fietsen, dat vind ik het belangrijkste.

Ik heb nog op het Damstede College gekeken, maar daar hadden ze geen ruimte voor een havo-kansklas. Dat kan ik op het Over Y-college wel doen. Ik vind dit belangrijk, want ik denk eigenlijk wel dat ik het niveau aan kan.

Van mijn buurmeisjes hoorde ik bovendien goede verhalen over het Over Y-college: die hebben hier ook op school gezeten. Later wil ik graag juffrouw worden, dus ik hoop dat ze hier goede leraren hebben door wie ik nog meer geïnspireerd raak.’

Bowie (11), Oostzaan, vmbo-t advies

‘Op de open dag vandaag kom ik vooral langs om de weg in het gebouw alvast te leren kennen. Ik heb me al ingeschreven op deze school, maar vind het belangrijk dat ik ook nog een keer met m’n ouders ga kijken om de sfeer goed in me op te nemen.

Het leukste lijkt me de sportklas. Zelf beoefen ik al voetbal en tennis, maar ik wil eigenlijk het liefst de hele tijd bezig zijn met sport.

In totaal heb ik op drie verschillende scholen gekeken, waarbij die andere twee in Zaandam waren. Toch vind ik het belangrijker om de leukste keuze te maken dan om me af te laten schrikken door een loting. Ik heb gehoord dat ze op het Over Y-college hier nooit zo heel veel last van hebben. Ik hoop er dan maar op dat dat dit jaar ook het geval is.’

Ook bezig met schoolkeuze? Gebruik ‘Mijn Voorkeurslijst’ om je schoolbezoeken te plannen, notities te bewaren en je voorkeurslijst te ordenen.