Welke school past bij jou? Start je zoektocht op de ScholenArenA!

Geplaatst door Rosalie Anstadt op 13 oktober 2022

Achtstegroepers en ouders opgelet! Vrijdag 4 en zaterdag 5 november 2022 is de tweede editie van de ScholenArenA in de Johan Cruijff ArenA. Tijdens de ScholenArenA kun je kennismaken met scholen voor voortgezet onderwijs in Amsterdam en Weesp. Ga in gesprek met docenten en leerlingen en stel jouw vragen, zodat je een eerste indruk krijgt van welke scholen bij jou passen. Zo kun je vervolgens gericht scholen bezoeken tijdens de open dagen. Geïnteresseerd in de ScholenArenA? Meld je dan nu aan via de website schoolkeuze020.nl 

De ScholenArenA is op vrijdag 4 november van 16:00 tot 20:30 en op zaterdag 5 november van 09:00 tot 18:00. Meld je nu aan op de website van Schoolkeuze020 

Hoe haal je het meest uit de ScholenArena? Drie tips!

De ScholenArena is een scholenmarkt waar rond de tachtig middelbare scholen uit Amsterdam en Weesp aanwezig zijn. Natuurlijk ga je niet bij iedere stand langs. Dit kost te veel tijd en is ook niet nodig. Maar hoe kun je dan wel het meeste halen uit deze dag? OCO heeft drie tips voor je. 

Tip 1: een goede voorbereiding

Als het goed is heb je van je juf of meester de schoolkeuzegids ontvangen. Hierin staan alle middelbare scholen in Amsterdam en Weesp. Neem deze gids ter voorbereiding op de ScholenArenA vast goed door. Vink de scholen aan die aansluiten bij jouw voorlopige schooladvies en waar je meer over wilt weten. Zo maak je een selectie van minimaal vijftien scholen die je op de scholenmarkt bezoekt.

Heb je de schoolkeuzegids nog niet ontvangen? Geen probleem. Je kunt ook via de scholenzoeker van OCO vast een selectie maken van scholen waar je meer over wilt weten.

Denk je dat jouw schooladvies nog wordt opgehoogd? Of verwacht je dat je de centrale eindtoets beter zult maken dan je schooladvies? Richt je bij je schoolkeuze dan ook op brede scholen, waar meerdere onderwijssoorten worden aangeboden.

Tip 2: ga in gesprek met docenten én leerlingen

Bij de meeste stands zijn docenten en leerlingen aanwezig om jou informatie te geven over de school. Docenten kunnen je bijvoorbeeld praktische informatie geven over huiswerk, toetsen en het lesprogramma. Maar het is ook nuttig om met leerlingen van de school in gesprek te gaan. Zij kunnen een goed beeld geven van de voor- en nadelen van de school en de sfeer. Zo krijg je een compleet beeld van de school en dit kan jou helpen bij je keuze.

Tip 3: maak vast een voorlopige voorkeurslijst

Maak direct na de ScholenArenA een voorlopige voorkeurslijst. Alle informatie en indrukken zijn nu namelijk nog vers in je geheugen. Probeer vervolgens tijdens de open dagen in januari en februari 2023 alle scholen van je voorlopige voorkeurslijst te bezoeken. Vaak zul je zien dat je lijst nog wat verandert. Daadwerkelijk rondlopen in een schoolgebouw geeft vaak toch nog wat meer informatie dan een stand op een scholenmarkt.

Meld je nu aan voor de ScholenArenA op de website van Schoolkeuze020 

Eerste editie scholenmarkt in 2019

De eerste editie van de ScholenArenA in 2019 was een groot succes. Ruim achtduizend leerlingen en hun ouders bezochten toen de scholenmarkt. OCO was ook aanwezig en sprak een aantal leerlingen.

Zo vertelde leerling Tom: “Ik ben bij het 4eGymnasium langs geweest en nu vind ik die school nog leuker. Ze doen veel met films. Dat vind ik wel leuk.”

En de vader van leerling Amelle vertelde: “De ScholenArenA is echt ideaal. Wij hadden een lijstje met vijftien scholen en volgens mij hebben we er al veertien bekeken. En dat in die tweeënhalf à drie uur. Bovendien hebben we door deze dag kunnen besluiten op welke plaats welke school komt te staan. Onze eerdere ranking is hierdoor veranderd.”

Wil je lezen wat leerlingen en ouders nog meer zeiden over deze eerste editie van de ScholenArenA? Lees dan het artikel: ‘Vandaag ben ik ook door andere scholen geïnspireerd geraakt’.

Meer artikelen over Blog