Wethouder Elatik met ouders op scholentocht in de Indische buurt

Geplaatst door OCO op 21 maart 2007

Twee Amerikaanse schoolbussen

Op vrijdagochtend 23 maart 2007 bezoeken ouders van kinderen tot 3 jaar oud alle basisscholen in de Indische buurt in twee Amerikaanse schoolbussen. Wethouder van onderwijs Fatima Elatik zal optreden als ‘reisleidster’. Alle scholen houden een korte presentatie. In april volgen scholentochten in IJburg en het Oostelijk Havengebied.

Harten veroveren

De wethouder vindt dat een school de harten van zowel witte als zwarte ouders moet veroveren. Dat is de enige manier waarop je gemengde scholen tot stand kan brengen. Een school die een afspiegeling vormt van de buurt en waar alle buurtkinderen samen opgroeien. Om dat te bereiken, wordt deze scholentocht georganiseerd. Ouders krijgen dan een kijkje in scholen die ze misschien anders niet zouden bezoeken. De kinderen van deze ouders zijn tussen de 15 maanden en 3 jaar oud. Dat is hét moment om ouders goed te informeren over de scholen en eventuele vooroordelen weg te nemen. Er hebben zich al meer dan zestig ouders aangemeld.

Ouders van J.P. Coen en Rietlanden in actie

Het was niet hun eerste keus. Vijf ouders die hun kinderen op de J.P. Coenschool inschreven, zagen hun kinderen liever naar de ‘witte’ Montessorischool in het Oostelijk Havengebied gaan, maar die zat vol. Fatima Elatik overtuigde de ouders op een kennismakingsavond te kiezen voor de J.P. Coenschool, een weliswaar zwarte school in de buurt maar met een uitstekend onderwijsniveau. Deze ouders raakten overtuigd. Inmiddels zitten er ongeveer 25 autochtone kinderen verdeeld over twee locaties op de J.P. Coenschool. Over de school zijn alle ouders tevreden. De klassen zijn klein en er is veel aandacht voor de kinderen. Men hoopt wel op een verdere groei van autochtone leerlingen.

Witte vlucht indammen met voorrang op buurtschool

Fatima Elatik heeft zich sinds 2002 ingezet om de ‘witte vlucht’ naar andere scholen buiten de buurt tegen te houden door bijvoorbeeld regels te stellen voor toelating op scholen (het aannamebeleid). Ouders van kinderen in de buurt hebben hierdoor voorrang op hun eigen buurtschool.

Informatiepunt schoolkeuze

In 2005 richtte stadsdeel Zeeburg het informatiepunt schoolkeuze op. Dit infomatiepunt brengt ouders met dezelfde achtergrond en interesse met elkaar in contact die overwegen hun kinderen op een buurtschool aan te melden waar het merendeel van de leerlingen een andere achtergrond heeft. Zij trekken dan gezamenlijk op. De actieve ouders van de J.P. Coenschool en basisschool de Rietlanden meldden zich aan bij het informatiepunt en bedachten gezamenlijk het idee van een scholentocht met ondersteuning van OCO (Onderwijs Consumenten Organisatie) en het stadsdeel.

Aanmelden

Ouders kunnen zich aanmelden voor het informatiepunt schoolkeuze op:
Telefoon 020 608 0811 of
Email informatiepuntschoolkeuze@zeeburg.amsterdam.nl

Programma

De tocht begint op vrijdag 23 maart om 8.45 uur met een ontvangst in het stadsdeelkantoor. Vanaf 9.15 rijden de bussen langs de volgende scholen: De Evenaar, De Waaier, Flevoparkschool, Valentijn, Insulinde en de J.P. Coenschool. Op elke school wordt een korte presentatie gehouden. Om 12.30 uur is er een gezamenlijke lunch voor ouders en schooldirecteuren in de raadszaal van het stadsdeelkantoor, Cruquiusweg 5.

Meer artikelen over Blog