Wij willen leren, geef ons ook de kans!

Geplaatst door OCO op 26 januari 2007

‘Wij zijn te lang proefkonijn geweest.’ Scholieren en studenten hebben schoon genoeg van van de vele veranderingen in het onderwijs en eisen meer lesuren.

De middelbare scholieren en de studenten in het beroepsonderwijs en aan de universiteit hebben hun buik vol van het zogeheten ‘nieuwe leren’. Ze willen meer klassikale lessen en betere kennisoverdracht.

Het is voor het eerst dat scholieren en studenten samen optrekken. ‘Scholieren en studenten, of ze nou op de havo zitten, een opleiding tot automonteur volgen of de pabo doen, willen meer les,’ schrijven het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), de JongerenOrganisatie Beroepsonderwijs (JOB) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) in een brief aan VVD-staatssecretaris Bruno Bruins van Onderwijs.

Bij ‘het nieuwe leren’ moet de leerling of student zelf kennis opdoen en vervult de docent de rol van begeleider. Maar aan die begeleiding stort het volgens de scholieren en studenten. Ze vinden dat ze het te veel allemaal zelf maar moeten uitzoeken. ‘Met een achturige collegeweek bouw je geen kenniseconomie op.’ Dat Pabo-studenten niet kunnen spellen en rekenen, is volgens hen te wijten aan het nieuwe leren.

Een woordvoerder van staatssecretaris Bruins laat weten dat het ministerie de Inspectie vorig jaar opdracht heeft gegeven om het aantal lesuren dat scholen in het voorgezet en beroepsonderwijs geven, te controleren. Begin februari wordt een tussenrapportage verwacht, eind van het schooljaar wordt de balans opgemaakt.

Brief

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog