Weinig witte ouders over drempel zwarte scholen in Zeeburg

Geplaatst door OCO op 26 september 2005

In Zeeburg blijven witte ouders nauwelijks bereid hun kinderen naar een overwegend zwarte buurtschool te sturen, ondanks inspanningen van het stadsdeel.

Bij het Meldpunt Schoolkeuze hebben zich hiervoor tot nog toe slechts zes ouders aangemeld. Het meldpunt, een initiatief van GroenLinks, is vorig jaar ingevoerd om witte ouders over hun drempelvrees te helpen om hun kinderen aan te melden op een overwegend zwarte school in de buurt.

Zeeburg wil de segregatie tegengaan. De leerlingen op een school moeten een afspiegeling zijn van de buurtpopulatie, vindt het stadsdeel. Het meldpunt moet onder meer de ouders die wel voor een zwarte buurtschool kiezen, met elkaar in contact brengen.

Witte leerlingen zijn een zeldzaamheid op scholen in de Indische Buurt. Daarmee valt de wijk niet uit de toon: volgens onderzoeksbureau O+S is de segregatie op scholen in Amsterdam ‘zo goed als voltooid’. In de Indische Buurt doen veel witte ouders hun kinderen naar school in het aangrenzende Oostelijk Havengebied.

Wethouder Fatima Elatik van Onderwijs is voorstander van een maximale schoolgrootte. Het stadsdeel is nu verplicht om extra huisvesting te bieden aan snelgroeiende witte scholen, terwijl veel scholen in de Indische Buurt kampen met afkalving. Het stadsdeel probeert de instroom van nieuwe leerlingen verder te sturen met behulp van postcodebeleid en het ‘ritsen’ van wachtlijsten op basis van sociaal-economische status.

Meer artikelen over Blog