Zomerschool voor taalachterstanden

Geplaatst door OCO op 12 januari 2011

De Amsterdamse onderwijswethouder Lodewijk Asscher (PvdA) wil kinderen in het basisonderwijs met een taalachterstand in de zomervakantie deel laten nemen aan een zomerschool voor taal. Zo zouden ze de achterstand in twee weken moeten inlopen. Dat zegt hij in een interview vlak voor de jaarwisseling in Het Parool.

Taalbeheersing
Asscher: ”Ik vind het onacceptabel dat kinderen ver onder hun niveau presteren alleen doordat ze de taal niet voldoende beheersen.” Anders dan bij de reeds bestaande zomerschool, die is gericht op algemene ontwikkeling, gaat het bij dit offensief louter om taalbeheersing. Asscher wil het een verplicht karakter geven. ”Wij leveren de faciliteiten, ouders tekenen voor de aanwezigheid van hun kind bij de unieke kans die wordt geboden.”

Nog veel onduidelijk
Hoe en door wie de kinderen zullen worden geselecteerd, is nog onduidelijk. Asscher: ”Docenten die een jaar lang met de kinderen werken, lijken mij de meest aangewezen persoon.” Wie het project, waarvan de kosten in de tonnen lopen, zal betalen, is ook nog onduidelijk. Asscher ziet mogelijkheden zaken te doen met het kabinet van VVD en CDA. De kans dat de gemeente Amsterdam (ook) financieel gaat bijdragen aan het offensief, sluit Asscher niet uit. Zekerheid over de haalbaarheid van het plan is er nog niet.

Minister enthousiast
Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt twitterde direct dat zij het voorstel graag samen met Amsterdam wil aanpakken:

@VanBijsterveldt 31 dec. 2010
Zie Parool: Zomerschool in 020 sluit prima aan bij regeerakkoord. Ga graag met Asscher aan de slag om dit te realiseren!

Proefballon
Werner Toonk, gemeenteraadslid voor de VVD en woordvoerder onderwijs, is niet te spreken over deze gang van zaken noteert Nieuw Amsterdams Peil:

“Dit doet Asscher wel vaker. Dan roept hij wat in de krant, haalt de voorpagina, maar intussen heeft hij geen concreet plan voor handen. Dit voorstel is niet meer dan een proefballon. We moeten goed nadenken of we tonnen willen investeren terwijl we net afgesproken hebben miljoenen te gaan bezuinigen. Bovendien geloof ik niet dat je kinderen binnen twee weken helemaal kan bijspijkeren. Ik ben er ook niet voor om de taalcursus te verplichten. Kinderen met een taalachterstand worden dan dubbel benadeeld: én ze krijgen slecht onderwijs én ze verliezen twee weken van hun schoolvakantie.”

 

Meer artikelen over Blog