Bijna 4300 boetes voor spijbelen

Geplaatst door OCO op 6 december 2006

Leerplichtambtenaren hebben in het schooljaar 2004-2005 bijna 4280 boetes uitgedeeld wegens ontduiking van de leerplicht. Dat is een stijging van bijna 35 procent ten opzichte van twee leerjaren eerder, maar een lichte daling in vergelijking met het schooljaar 2003-2004. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het ministerie van Onderwijs, waarover De Telegraaf beschikt.

Veel ouders zouden hun kinderen van school weghouden zodat zij met het gezin op vakantie kunnen, het zogenoemde luxeverzuim. Het totale verzuim liep volgens de krant vorig schooljaar op van 41.259 tot 44.259 meldingen. Hierbij gaat het, naast luxeverzuim, ook om leerlingen die wel bij een school staan ingeschreven, maar door problemen thuis niet naar school gaan.

Leerlingen in het voortgezet onderwijs spijbelen het meest, maar 75 procent van het luxeverzuim wordt gemeld door basisscholen.

Redactie OCO: Leerplichtambtenaren zelf leggen geen boetes op: zij maken een procesverbaal op waarna het openbaar ministerie de verdere behandeling overneemt. Daar kan een boete via een schikkingsvoorstel volgen of via een veroordeling door de rechter.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog