Binnenkort: vakcollege voor technisch personeel

Geplaatst door OCO op 25 juni 2007

Het vmbo-vakcollege is een nieuwe vakopleiding voor diverse technische richtingen. Voor leerlingen die kennis niet uit boeken halen, maar uit de praktijk. Deze opleidingen moeten een oplossing bieden voor het tekort aan technisch personeel. De komende jaren wordt een tekort van 100.000 technici verwacht.

Op de vakscholen kun je een opleiding gaan volgen voor diverse beroepen zoals metselaar, fietsenmaker of loodgieter. De leerlingen krijgen na vier jaar opleiding de titel ‘technisch gezel’. Na een korte vervolgopleiding kan daar ook nog de graad ‘technisch meester’ aan toe worden gevoegd.

De moderne ambachtsscholen worden ingepast in vmbo-scholen door het hele land. Dit jaar wordt een proef gestart in een tiental plaatsen, waaronder Rotterdam en Ede. Het doel is om vanuit de regio jaarlijks 3500 jongeren aan een baan te helpen… en bedrijven aan goed personeel.

Per school zullen maximaal vijftig leerlingen na de basisschool geselecteerd worden om in te stromen in deze opleiding. “Veel jongeren zijn praktisch ingesteld, maar krijgen juist een hoop theorie op de middelbare school over zich heen gestort”, zegt Hans de Boer, de scheidend voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog