Save the date: 1 april, deadline voor aanmelden mbo!

Doe je dit jaar vmbo-eindexamen? Wil je volgend studiejaar naar het mbo? Dan ben je vast al aan het nadenken over je vervolgopleiding. Het is belangrijk dat je je op tijd aanmeldt voor een mbo-opleiding. Die deadline is misschien eerder dan je denkt, namelijk 1 april! Ook vertellen we je wat de gevolgen zijn als je je toch ná 1 april aanmeldt.

Weet je nog niet welke opleiding je wilt gaan volgen, check dan de tips van OCO in het artikel Keuzestress? Vijf tips voor het kiezen van een beroepsopleiding in het mbo.

Voordelen van aanmelden mbo vóór 1 april

Zeker zijn van een plek

Wanneer je je vóór 1 april aanmeldt bij een opleiding heb je in principe recht op toelating. Dat betekent dat je kan beginnen aan de mbo-opleiding van jouw keuze. Je moet wel het juiste vmbo-diploma hebben gehaald voor de start van het nieuwe schooljaar. Ook moet je meedoen aan de verplichte intake-activiteiten van de mbo-school. Als je dat niet doet, vervalt je recht op toelating. Een voorbeeld van een intake-activiteit is een verplicht kennismakingsgesprek, maar dat kan verschillen per opleiding. Kijk goed op de website van de opleiding om te zien welke activiteiten verplicht zijn!

Studiekeuzeadvies

Als jouw aanmelding voor 1 april binnen is, dan heb je ook recht op een studiekeuzeadvies. Het doel van dit advies is om te kijken of de school ook vindt dat de opleiding bij je past. Hierbij wordt gekeken naar je achtergrond, je motivatie en je interesses. Dit advies is niet bindend. Dat betekent dat je ook aan de opleiding kan beginnen als je een negatief advies hebt gekregen. Je kan ook je studiekeuze nog wijzigen nadat je een advies gekregen hebt.

Let op: Sommige opleidingen hebben nog extra eisen voordat je mag beginnen. Die extra eisen moeten wel duidelijk staan aangegeven, bijvoorbeeld op de website van de opleiding. Denk hierbij aan bijvoorbeeld fysieke eisen bij sportopleidingen.

Nadelen van aanmelden mbo ná 1 april

Vol is vol

Wanneer je je niet aanmeldt voor 1 april, dan kunnen mbo-instellingen je weigeren voor de opleiding. Dit betekent dat je moet wachten op het volgende startmoment van de opleiding om te kunnen beginnen of dat je een andere opleiding moet zoeken. Maar ook als de opleiding al vol zit (meer aanmeldingen dan er plekken zijn), dan krijgen mensen die zich eerder aanmelden voorrang. Hoe eerder je je inschrijft, hoe meer kans je maakt om de opleiding te volgen die je wilt. Dus het is écht heel belangrijk dat je je op tijd aanmeldt bij een opleiding.

Problemen met leerplicht

Als je je na het halen van je vmbo-diploma niet aanmeldt voor een mbo-opleiding, dan kan de gemeente contact met je opnemen. Dit doet de gemeente omdat je jongeren zonder startkwalificatie verplicht naar school moeten. Zonder startkwalificatie moet je naar school tot je 18e verjaardag. Als je je niet inschrijft, kan je dus ook problemen krijgen met een leerplichtambtenaar.

Je hebt rechten en voordelen als je je op tijd inschrijft. En kans op problemen als je je níet op tijd inschrijft voor een mbo-opleiding. Ga snel aan de slag met het zoeken van een opleiding en schrijf je dus vóór 1 april 2019 in! Die datum is al sneller dan je denkt! Check de data van de open dagen in het artikel Open dagen MBO Amsterdam in 2019.