Drie keer gaan kijken, iedere keer leuker

Geplaatst door Loeka Oostra op 10 maart 2016
Khadija op de open dag van het CSB
OCO bezocht een open dag van de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert (CSB) op de rand van Amstelveen en Zuid. Dat het een christelijke school betreft lijkt veel kinderen niet te deren. Meer aandacht is er voor de extra vakken en buitenschoolse activiteiten, zoals American Football.

Imany (11), Badhoevedorp, vmbo-t advies

‘De vakken die ze op het CSB aanbieden lijken leuk. Ik zag iets staan over Webdesign, dat lijkt me leuk om te kunnen. Later zou ik graag iets gaan doen met mode, dus dan is het ook handig om je eigen webshop te kunnen maken en beheren.

In totaal ga ik maar naar twee scholen kijken. Veel minder dan alle kinderen die ik om me heen hoor, maar ik weet gewoon al naar welke school ik wil: het Kaj Munk College in Hoofddorp. Daar doen ze veel met creativiteit, dat vind ik heel belangrijk om te ontwikkelen.

Zelf ben ik niet christelijke, maar allebei de scholen waar ik ben wezen kijken zijn christelijk. Ik vind het niet zo’n probleem, want ik ga ervan uit dat ze ook aandacht besteden aan levensbeschouwing in het algemeen. Dat vind ik wel heel leuk, want zo kan ik veel leren van andere geloven.

De kans is wel groot dat ik alleen naar een middelbare school ga, maar dat vind ik niet zo’n probleem. Mijn vriendinnen zijn lief hoor, maar het is gewoon ieder voor zich.’

Lois (11), Nieuw-west, havo advies

‘Van klasgenoten die al op de open dag van het CSB waren geweest had ik goeie verhalen gehoord, maar ik wil zoiets toch nog met mijn eigen ogen bekijken. De vakken en de extra vakken die er op een school worden aangeboden vind ik daarbij het belangrijkste. Hier kun je bijvoorbeeld een soort extra gymles krijgen, genaamd Topscore. Dan ga je werken aan je conditie of het verleggen van je pijngrens, dat lijkt me interessant. Naast dat ik sportief ben, lijkt economie me heel leuk als vak.

Naast de vakken vind ik het belangrijk dat het niet te ver fietsen is. Een half uurtje is daarbij wel het maximale, anders moet ik zo vroeg opstaan.

Of een school christelijk is vind ik niet zo belangrijk. Zelf ben ik dat niet, maar m’n opa en oma wel dus ik weet er wel wat vanaf. Met de loting ben ik niet zo bezig: ik kies vooral op mijn gevoel.’

Marnix (11), West, vmbo-t/havo advies

‘Vorig jaar heb ik ook al veel open dagen bezocht met mijn zus, zodat ik daarin al een beetje een schifting kon maken.

Ik kom vanavond voor de derde keer op het CSB kijken, en ik vind het alleen maar leuker worden.

De locatie is voor mij goed, want het is niet te ver fietsen. Ook doen ze veel met techniek, dat vind ik heel leuk om te doen. Nu hou ik me daar vooral in m’n vrije tijd mee bezig: ik kan speakers bouwen.

Zelf ben ik niet christelijk, en ik vind het ook niet zo belangrijk dat een school dat wel is. Het gaat me echt vooral om de techniek: daar zou ik later ook het liefst iets mee willen doen. Of m’n vrienden naar dezelfde school gaan maakt me eigenlijk niets uit. Ik kom vooral om te leren.’

Kars en Luuk (11), Nieuw-West (Osdorp), vmbo-t/havo advies

‘Wij zijn een tweeling en vinden het dus leuk om samen met naar de open dagen te gaan. Nu zitten we nog in groep zeven, maar we beginnen nu alvast met kijken want we moeten eigenlijk dubbel zoveel scholen bekijken als ieder ander.

Het liefst zouden we natuurlijk wel naar dezelfde school gaan, maar de kans is niet zo groot. Kars houdt meer van sporten, terwijl Luuk wat creatiever is en meer met zijn handen werkt. We zijn in totaal bij twee vmbo scholen wezen kijken waar je veel met je handen kunt werken, maar we kijken ook verder naar scholen waar ze zowel vmbo als havo aanbieden.

Het lijkt ons wel ongezellig dat we niet samen kunnen fietsen als we niet naar dezelfde school gaan, maar we vinden het allebei belangrijk dat je vooral voor jezelf kiest. Luuk is bijvoorbeeld heel creatief en houdt van muziek. Hij kan gitaar spelen en heeft een eigen DJ set. Kars houdt meer van leren en doet veel aan sport, dus dat is wel een groot verschil.

Dat het CSB christelijk is vinden wij niet zo belangrijk, maar onze moeder wel. We zitten nu ook op een christelijke basisschool, dus zij zou het fijn vinden als we ook naar een christelijke middelbare school gaan.’

Khadija (11), Oost (Zeeburg), vmbo-t/havo advies

‘Het CSB is denk ik de school die het verst van mijn huis af ligt, maar toch zou ik hier best wel heen willen. Met de fiets is het eigenlijk niet te doen, dan zou ik anderhalf uur onderweg zijn of zo. Dus dan maar met de metro of de bus, dat is ook niet zo erg.

De school spreekt me erg aan: het is een open gebouw en ze doen er veel aan sport. American Football lijkt me echt heel erg leuk om te proberen, maar helaas mag dat pas vanaf de derde klas.

Dat het een christelijke school is vind ik niet zo belangrijk. Wel vind ik het fijn als het een gemengde school is: niet te wit, niet te zwart. Ik zit nu ook op zo’n basisschool en ik merk dat ik dat heel fijn vind.’

In totaal ga ik bij zeven scholen kijken, maar dit wordt sowieso mijn tweede keuze. De allereerste is het Spinoza Lyceum; ik zag daar op de open dag veel kinderen waarin ik me herkende. Omdat ik op een Dalton basisschool zit krijg ik wel voorrang, maar ik weet dat er heel veel kinderen zijn die voorrang krijgen. Daarom is het goed om een goede tweede keus achter de hand te hebben.

Ook bezig met schoolkeuze? Gebruik ‘Mijn Voorkeurslijst’ om je schoolbezoeken te plannen, notities te bewaren en je voorkeurslijst te ordenen.