Eerste kinderombudsman gekozen

Geplaatst door OCO op 15 februari 2011

Politici van de Tweede Kamer kiezen vandaag Marc Dullaert als de allereerste kinderombudsman van Nederland. Zijn taak is om op te komen voor de rechten van kinderen. Zo kan hij bijvoorbeeld helpen als kinderen ruzie hebben met een officiƫle organisatie. Marc Dullaert doet al jaren veel voor kinderen. Hij richtte de organisatie KidsRights op, een groep die zich in de hele wereld inzet voor kinderrechten. Ook reikt die organisatie ieder jaar de Kindervredesprijs uit.

Wat doet de Kinderombudsman?
De Kinderombudsmanzet zich in voor de rechten van kinderen en jongeren. Hij zorgt ervoor dat overheidsinstanties en privaatrechtelijke organisaties deze rechten eerbiedigen. Dat doet hij op verschillende manieren: via voorlichting, advies, controle en onderzoek. Hij geeft voorlichting en informatie over de rechten van kinderen en jongeren. Als wetgeving of beleid de rechten van kinderen en jongeren raakt, adviseert hij – gevraagd en ongevraagd – de regering en de Tweede Kamer.

De Kinderombudsman onderzoekt of de rechten van kinderen en jongeren niet in het geding komen. Dit doet hij naar aanleiding van klachten, of uit eigen beweging. Tot slot houdt de Kinderombudsman toezicht op de manier waarop klachten van kinderen en jongeren worden behandeld door overheidsinstanties. Ook als de wettelijke vertegenwoordigers van kinderen of jongeren namens hen een klacht indienen, houdt de Kinderombudsman toezicht op een behoorlijke gang van zaken.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog