Gymnasium in het ‘grote grijze gebouw’

Geplaatst door Loeka Oostra op 16 februari 2016
Cygnus Gymnasium, open avond 21 januari 2016
OCO ging langs op een open dag van het Cygnus Gymnasium in Oost. Het gebouw van de categorale school mag misschien bekend staan bij kinderen als het ‘grote grijze gebouw’, eenmaal binnen zijn de kinderen verrast door de knusse sfeer.

Amidou (10), Oost, vermoedelijk vwo-advies

‘Ik zit nu nog in groep 7, maar werk keihard voor m’n vwo-advies. Daarom kijk ik nu vooral op scholen die dit niveau hebben. Het liefst zou ik naar de sportklas van het St. Nicolaas willen en dat kan alleen als je vwo doet. Ik voetbal en binnenkort ga ik op ijshockey, en dan kan ik ook nog iedere donderdagmiddag sporten.

Het Cygnus Gymnasium vond ik leuk, al ziet het gebouw er van de buitenkant niet heel erg aantrekkelijk uit. Een vriend van mij noemde het ook wel het Grote Grijze Gebouw. Toen ik eenmaal binnen was vond ik het toch wel mooi: de leraren waren erg aardig en de sfeer was erg goed. Dat vind ik het belangrijkste op een school. Ook vond ik het handig dat er lessen bezig waren waar je kon kijken, dan heb je direct een goed beeld.

Ik was al eerder op een middelbare school geweest; m’n moeder werkt op het St. Ignatiusgymnasium. Het is jammer dat daar de voorrangsregeling sinds een paar jaar is afgeschaft. Dan had ik niet mee hoeven doen aan de loting.

Van het Cygnus Gymnasium vind ik het handig dat het dichtbij een metrohalte is: als het dan een keertje regent, kun je met het openbaar vervoer. Het lijkt me leuk om met vriendjes naar een school te gaan, maar die kans is niet zo groot. Daar ben ik heel realistisch in.’

Feline (10), West, vwo-advies

‘Eerst keek ik vooral naar categorale gymnasia, maar sinds een paar weken kijk ik ook naar scholen waar ook atheneum aangeboden wordt. Toch zou ik het liefst naar een categorale school gaan: die vond ik tot nu toe het leukste.

Het Cygnus Gymnasium vond ik een leuke school, al had ik me er niet echt in verdiept van tevoren. Je moet zoveel scholen opgeven, dan ga je overal kijken.

Ik was blij verrast: ik vond het erg leuk dat ze zoveel speciale vakken aanbieden: archeologie, maar ook theaterwetenschap en je kunt er leren debatteren. Ik zag zelfs een ruimte met fitnesstoestellen, dat lijkt me heel leuk. Deze speciale vakken vind ik heel belangrijk als ik een school uitzoek. Ik wil zoveel mogelijk leuke vakken volgen.

Als ik uit alle scholen zou mogen kiezen, zonder rekening te hoeven houden met de loting, zou het Cygnus Gymnasium een goede kans maken. Ondanks dat het wel ver fietsen is vanaf mijn huis, zou ik hier graag heen gaan.

Ik ga bij nog veel meer scholen kijken, maar het zijn allemaal scholen die me leuk lijken. Ik ga niet zomaar iets op mijn lotingslijst zetten.’

Mikki (10), Zeeburg, havo/vwo of vwo-advies

‘Ik weet nog niet precies of ik havo of vwo ga doen, maar als ik dat laatste ga doen wil ik gymnasium. Daar werk ik nu ook hard voor in groep 7. Als ik volgend jaar dat advies krijg, hoef ik niet meer naar deze open dagen.

Het lijkt me het leukste om straks Grieks en Latijn te leren. Wat ik wil worden weet ik nog niet precies, maar met gymnasium hou je de meeste opties open. Het Cygnus Gymnasium sprak me aan het begin niet heel erg aan: het gebouw is zo grijs en grauw. Toen ik eenmaal binnen was, vond ik het wel heel mooi. Ik vond de kleine gangen overal wel wat verwarrend, maar dat is waarschijnlijk bij meerdere scholen wel zo.

Ik vind het belangrijk aan een school dat het dichtbij is. Op een open dag kijk ik vooral of ik mezelf in het gebouw zou kunnen zien lopen. Dat had ik wel bij het Cygnus Gymnasium: het is een mooie school van de binnenkant.

Met de loting hou ik me wel bezig, maar meer in de zin dat ik er alles over wil lezen. Ik wil cijfers zien over hoeveel kans ik maak qua plaatsing op scholen. Ook wil ik precies weten hoe het proces in z’n werking gaat. Dat hou ik dan ook goed in de gaten samen met mijn ouders.

Dat vind ik belangrijker dan bijvoorbeeld samen met vriendinnen naar een school. We gaan wel samen naar de open dagen, maar ik zou het niet erg vinden om alleen naar de leukste school te gaan.’

Zico (11), Broek in Waterland, vwo-advies

‘Het Cygnus Gymnasium prak me erg aan: een mooie open school, grote aula en een mooi gebouw. De sfeer was goed: ik kon aan veel mensen vragen wat ze van de school vonden, dat was fijn.

Naar de meeste open dagen ga ik samen met een vriend. Het liefst zou ik met hem in een klas komen. Daarom proberen we ook een beetje onze meningen op elkaar af te stemmen en te overleggen. Het beste ben ik in rekenen, dus ik ben heel benieuwd naar wiskunde als ik straks naar de middelbare school ga.

Belangrijk aan het Cygnus vind ik dat er een goede verbinding is met het openbaar vervoer. Omdat ik in Broek in Waterland woon, is dat bijna niet te fietsen. Dit vind ik dan ook het belangrijkste aspect als ik naar een school ga kijken. Ik ga gymnasium doen, en als ik alle scholen daaruit zou mogen kiezen zou ik het liefst naar het Hyperion Lyceum. M’n zus zit daar ook en die zegt dat het heel leuk is. Ook zou ik dan nog wel op de fiets kunnen, want Noord is niet zo ver fietsen.

Het staat voor mij buiten kijf dat ik in Amsterdam ga studeren, ik wil bijvoorbeeld niet naar Hoorn ofzo. Ook al is daar geen loting, ik wil per se naar de hoofdstad. Er zijn heel veel leuke scholen, dus ik word vast wel op eentje toegelaten.’

Ook bezig met schoolkeuze? Gebruik ‘Mijn Voorkeurslijst’ om je schoolbezoeken te plannen, notities te bewaren en je voorkeurslijst te ordenen.