Havo’s weigeren vmbo-scholieren ondanks diploma

Geplaatst door OCO op 15 oktober 2010

Honderden vmbo-scholieren wordt jaarlijks de toegang tot het havo geweigerd, terwijl ze over een geldig diploma beschikken. Zij worden de dupe van aanvullende eisen die havo’s stellen aan vmbo-scholieren die willen doorstromen. Ook in Amsterdam worden leerlingen met een vmbo-diploma geweigerd. Vara-ombudsman Pieter Hilhorst trekt aan de bel en het LAKS richt een meldpunt in.

Aanvullende eisen
Uit onderzoek van het Expertisecentrum Beroepsonderwijs (ECBO) blijkt dat 94% van de havo’s aanvullende eisen stelt naast het vmbo-t-diploma. Zij vragen bijvoorbeeld een cijfergemiddelde van een 6,5 of een 7 en soms zelfs een 8.

Ook wordt het oordeel van de mentor en docenten of het vakkenpakket van de scholier in kwestie meegewogen. Jaarlijks stromen zo’n 9.000 leerlingen van het vmbo door naar het havo. Ongeveer duizend van hen (11%) voldoen niet aan de gestelde eisen en worden afgewezen.

Met het stellen van extra eisen spelen de scholen voor eigen rechter. In politiek Den Haag wordt immers juist het belang onderstreept van het stapelen van opleidingen en de doorstroom van vmbo naar het havo.

De extra eisen staan ook op gespannen voet met de Wet op het voortgezet onderwijs. Daarin staat dat ‘de theoretische leerweg een onderwijsprogramma bevat dat gericht is op een voorbereiding op het hoger algemeen voortgezet onderwijs’.

Onderwijsadvocate Katinka Slump zegt in ‘De Ombudsman’ dat scholen hun onderwijsvrijheid misbruiken. “Scholen moeten doen waarvoor ze bekostigd worden: kinderen helpen om kansen te grijpen in plaats van selecteren”, aldus Slump. Volgens haar is de wet klip en klaar, maar laat het ministerie van Onderwijs na in te grijpen. “Iemand moet zeggen: ‘Kijk nou eens goed wat er in de wet staat. Dit kan niet.”

Opening meldpunt
Ook het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is tegen de normen die havo’s stellen. Het LAKS opent vrijdag 15 oktober 2010 een meldpunt voor vmbo-scholieren zijn geweigerd door een havo. Ook ouders kunnen daar hun klachten kwijt. Mail naar: aansluiting@laks.nl.
Volgens de scholierenvakbond moeten scholen de doorstroming niet belemmeren, maar hun leerlingen beter begeleiden en – indien nodig – bijspijkeren na het behalen van het vmbo-diploma.

Kijk naar: ‘De Ombudsman’, vrijdag 15 oktober, 19.25 uur, Ned. 2

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Blog