Het Taalschakeltraject Amsterdam (TSA): de Onderwijsroute voor statushouders die inburgeren

Geplaatst door Rosalie Anstadt op 13 mei 2025
Ben je na 1 januari 2022 inburgeringsplichtig geworden? Dan nodigt een klantbegeleider van de gemeente Amsterdam je uit voor een gesprek over je inburgering. Je maakt een toets en een persoonlijk plan. Hierin staat wat je moet doen om in te burgeren. Er zijn drie inburgeringsroutes. Eén daarvan is de Onderwijsroute, die je volgt bij het Taalschakeltraject Amsterdam (TSA). Tijdens dit traject leer je onder andere Nederlands, Engels en geschiedenis. Zo bereid je je voor op een vervolgopleiding in het mbo, hbo of wo. Inburgeraars melden zich via de klantbegeleider van de gemeente aan voor het TSA. Gezinsmigranten melden zichzelf aan.

Inburgeringsplichtig

Op 1 januari 2022 is de nieuwe Wet Inburgering 2021 ingegaan. Deze wet geldt voor iedereen die vanaf 1 januari 2022 inburgeringsplichtig is. Het doel van de wet is dat inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk kunnen meedoen in de Nederlandse maatschappij. En dat ze snel werk vinden (art. 3 Wet Inburgering 2021).

Door de nieuwe wet hebben gemeenten een belangrijke rol gekregen bij het begeleiden van nieuwkomers bij de inburgering. Nieuwkomers kunnen via drie verschillende routes inburgeren:

  • De B1 route: een route voor taal en (vrijwilligers)werk.
  • De Onderwijsroute: een route voor taal en een voorbereiding op het volgen van een mbo-, hbo- of universitaire opleiding.
  • De zelfredzaamheidsroute: een route voor inburgeringsplichtigen waarvoor de B1 route en de Onderwijsroute te moeilijk zijn.

Ben je vóór 1 januari 2022 inburgeringsplichtig geworden? Dan kun je zelf bepalen waar je een inburgeringstraject wilt volgen.

Onderwijsroute

Als je gaat inburgeren nodigt de gemeente Amsterdam je uit voor een gesprek. Je maakt eerst een Leerbaarheidstoets (LBT) (art. 14 lid 3a Wet Inburgering 2021). Daarna maakt de klantbegeleider van de gemeente samen met jou een persoonlijk plan inburgering en participatie (PIP) (art. 15 Wet Inburgering 2021). Het advies kan zijn om in te burgeren via de Onderwijsroute.

De Onderwijsroute bestaat uit een taalschakeltrajact. In Amsterdam is dit het Taalschakeltraject Amsterdam van de Vrije Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam. Dit traject is voor anderstalige nieuwkomers die een opleiding willen volgen in het mbo (niveau 3 of 4), hbo of universiteit (art. 8 lid 2 Wet Inburgering 2021).

Inburgeringsplichtigen die het taalschakeltraject volgen of hebben gevolgd hoeven geen module Arbeidsmarkt en Participatie te volgen (art. 8 lid 3 Wet Inburgering 2021).

Het kan voorkomen dat de inburgeringsplichtige de Onderwijsroute niet behaalt, maar wel het inburgeringsexamen (art. 8 lid 4 Wet Inburgering 2021). Dit is het geval als de deelnemer:

  • mondelinge en schriftelijke vaardigheden in de Nederlandse taal beheerst op ten minste het niveau B1 en;
  • kennis heeft van de Nederlandse maatschappij.

Taalschakeltraject Amsterdam (TSA)

Ben je na 1 januari 2022 inburgeringsplichtig geworden en woon je in Amsterdam? Dan kun je het Taalschakeltraject Amsterdam volgen. Hier leer je:

  • Nederlands
  • Engels
  • Geschiedenis
  • Wiskunde
  • Natuurkunde

Het traject biedt maatwerk en je krijgt persoonlijke begeleiding. Het TSA beslist naar welk vervolgonderwijs je kunt: mbo, hbo, of wo.

Er zijn vier startmomenten per studiejaar. Het eerste startmoment van studiejaar 2025-2026 is op 25 augustus 2025 en duurt negen weken. Inburgeraars kunnen zich aanmelden via de klantenbegeleider van de gemeente Amsterdam. Gezinsmigranten kunnen zichzelf aanmelden via: aanmelding.nt2-tsa@vu.nl. De aanmelding moet ten minste twee weken voor de startdatum compleet zijn.

Ga voor meer informatie over aanmelding, toelating, inhoud en deelname naar Vrije Universiteit.

Meer artikelen over Nieuwkomers