Taal- en schrijfcursussen Nederlands op de hogeschool

Geplaatst door Rosalie Anstadt op 11 september 2020
Heb je weinig ervaring met schrijfopdrachten en wil je goed voorbereid starten met je opleiding? Schrijf je dan in voor een schrijfcursus aan de hogeschool. Zo bieden de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) een gratis online cursus: ‘Beter schrijven in het hoger onderwijs’. Daarnaast biedt de HvA een gratis individueel taalspreekuur aan en een gratis online training voor Nederlandse spelling en grammatica. InHolland Diemen organiseert jaarlijks een gratis Summer School rekenen en taal voor eerstejaarsstudenten Accountancy, Business Studies en Finance & Control. Op sommige hogescholen maken eerstejaarsstudenten verplicht een taaltoets. Op hbotaaltoets.nl kun je hier gratis mee oefenen. Op de website Taalwinkel.nl – het online taaladviespunt van de HvA en UvA – vind je veel informatie en instructievideo’s over spelling, schrijfstijl, woordenschat en grammatica.

Nieuwe stap in onderwijscarrière

Je bent klaar voor een nieuwe stap in je onderwijscarrière en hebt je ingeschreven voor een opleiding aan een hogeschool. Je hebt er veel zin in, maar je bent tegelijkertijd ook onzeker. Alles is nieuw en je hebt gehoord dat je in het hoger onderwijs veel schrijfopdrachten krijgt. Maar je hebt moeite met tekststructuur, woordgebruik, spelling en grammatica. Om je Nederlandse taal- en schrijfvaardigheid te verbeteren kun je aan verschillende hogescholen cursussen volgen.

HvA en UvA: cursus ‘Beter schrijven in het hoger onderwijs’

Veel eerstejaarsstudenten binnen het hoger onderwijs hebben een onvoldoende of zwakke Nederlandse taalbeheersing. Dit blijkt uit onderzoek van hoogleraar Nederlands en academische communicatie, Marc van Oostendorp. De studenten hebben onder andere moeite met het schrijven van teksten. Daarom hebben de HvA en UvA, op advies van de Nederlandse Taalunie, een gratis online schrijfcursus ontwikkeld: de MOOC ‘Beter schrijven in het hoger onderwijs’. Deze cursus bevat korte, heldere instructievideo’s en handige tips en informatie. Je gaat hierbij zelf aan de slag met een schrijfopdracht. Een andere cursusdeelnemer geeft hierop feedback. De cursus bestaat uit zes modules:

 1. Schrijfproces en schrijfgedrag: je eigen schrijfproces- en gedrag analyseren en verschillende fasen van het schrijfproces leren kennen;
 2. Voorbereiden schrijfopdracht: schrijfopdracht analyseren, verschillende brainstormtechnieken hanteren, een doelgroepanalyse maken, tekstdoel bepalen, centrale vraag formuleren, schrijfplanning maken en databases gebruiken voor geschikte literatuur;
 3. Structureren: een tekstschema maken, een inleiding en conclusie schrijven en een alinea opbouwen;
 4. Eerste versie schrijven: een goede eerste versie van je tekst schrijven met behulp van je tekstschema en feedback geven op een eerste versie aan de hand van een aantal criteria;
 5. Tweede versie schrijven: signaalwoorden in tekst gebruiken, structuur aanbrengen, begrijpelijk formuleren, wetenschappelijke schrijfstijl hanteren, inhoudelijke titels en tussenkopjes formuleren en kritisch naar eerste versie kijken en herschrijven;
 6. Eindredactie: tekst redigeren op grammatica, spelling en leestekens, de lay-out verzorgen, (online) tools inzetten bij eindredactie en je tekst gestructureerd corrigeren aan de hand van een beoordelingsmodel.

De cursus is niet alleen geschikt voor studenten van hogescholen en universiteiten, maar ook voor scholieren en mbo-studenten die zich op een studie in het hoger onderwijs willen voorbereiden. Je kunt de cursus op ieder moment volgen, wanneer het jou uitkomt. Ook kun je kiezen met welke module je wilt starten. Op de website ‘Beter schrijven in het hoger onderwijs’ meld je je aan via my courses.

Taalspreekuur HvA

Het gratis taalspreekuur van de HvA biedt studenten individuele ondersteuning op het gebied van Nederlandse en Engelse taal. Je wordt gekoppeld aan een docent Nederlands of Engels. Hij helpt onder andere bij:

 • het bespreken van feedback die je van een andere docent hebt gekregen op een verslag of schrijfopdracht;
 • leesstrategieën;
 • presentatievaardigheden.

Vanwege Corona vindt de taalondersteuning tijdelijk digitaal plaats via Teams. Meer informatie over het taalspreekuur staat op deze webpagina van de HvA. Direct aanmelden? Dat kan met dit aanvraagformulier.

Voor meer informatie over de het taalspreekuur kun je mailen naar: taalondersteuning@hva.nl

Taaluniversum HvA: online training Nederlandse spelling en grammatica

Het taaluniversum is een online training voor Nederlandse spelling en grammatica. Je leert onder andere werkwoordspelling – wanneer schrijf ik een ‘d’, een ‘t’ of ‘dt’? – en woordsamenstellingen. Als je aan de HvA of de UvA studeert kun je je direct aanmelden voor de training via dit aanmeldformulier.

Summer School InHolland Diemen

Studenten aan de Hogeschool InHolland moeten tijdens hun eerste studiejaar verplicht een taal- en rekentoets halen. Daarvoor heeft InHolland Diemen voor de opleidingen Accountancy, Business Studies en Finance & Control een gratis Summer School ontwikkeld. Het driedaagse programma bestaat uit:

 • kennismaking met (eigen) leerstijlen;
 • oefenen rekenvaardigheden;
 • oefenen taalvaardigheden.

De Summer School vindt plaats in augustus. Stuur voor meer informatie en aanmelding een mail naar henriette.visser@inholland.nl.

Hbo taaltoets

Twijfel je of jouw Nederlands op hbo-niveau is? Dan kun je op hbotaaltoets.nl gratis jouw kennis en vaardigheden op de volgende taalonderdelen toetsen:

 • spelling werkwoordsvormen;
 • spelling algemeen;
 • zinsbouw/stijl;
 • woordenschat (betekenissen);
 • uitdrukkingen, spreekwoorden en gezegden;
 • grammatica: zinsontleding;
 • grammatica: woordbenoeming;
 • interpunctie.

Taalwinkel

Heb je direct hulp nodig bij het schrijven van een tekst en kun je niet wachten op een workshop? Op Taalwinkel, het online taaladviespunt van de HvA en UvA, vind je veel informatie en instructievideo’s over spelling, schrijfstijl, woordenschat en grammatica.