Taal- en schrijfcursussen Nederlands op hogeschool in Amsterdam

Geplaatst door Rosalie Anstadt op 27 maart 2024
Start je binnenkort met een opleiding aan een hogeschool? Maar heb je moeite met schrijven? Of studeer je al en loop je vast met schrijven? Geen paniek! Hogescholen in Amsterdam bieden verschillende cursussen aan waarbij je werkt aan je grammatica, spelling en schrijven.
Meld je bijvoorbeeld aan voor:
Op de website Taalwinkel.nl – het online taaladviespunt van de HvA en UvA – vind je veel informatie en instructievideo’s over spelling, schrijfstijl, woordenschat en grammatica.

Nieuwe stap in onderwijscarrière: taal- en schrijfcursussen hogeschool

Je bent klaar voor een nieuwe stap in je onderwijscarrière en hebt je ingeschreven voor een opleiding aan een hogeschool. Je hebt er veel zin in. Maar je bent tegelijkertijd ook onzeker omdat alles nieuw is. Bovendien heb je gehoord dat je in het hoger onderwijs veel schrijfopdrachten krijgt, terwijl je daar juist moeite mee hebt. Om je Nederlandse taal- en schrijfvaardigheid te verbeteren kun je aan verschillende hogescholen taal- en schrijfcursussen volgen.


HvA en UvA: cursus ‘Beter schrijven in het hoger onderwijs’

Veel eerstejaarsstudenten binnen het hoger onderwijs hebben een onvoldoende of zwakke Nederlandse taalbeheersing. Dit blijkt uit onderzoek van hoogleraar Nederlands en academische communicatie, Marc van Oostendorp.

De studenten hebben onder andere moeite met het schrijven van teksten. Daarom hebben de HvA en UvA, op advies van de Nederlandse Taalunie, een gratis online schrijfcursus ontwikkeld: de MOOC ‘Beter schrijven in het hoger onderwijs’. Deze cursus bevat korte, heldere instructievideo’s en handige tips en informatie. Ook ga je hier zelf aan de slag met een schrijfopdracht. Een andere cursusdeelnemer geeft hierop feedback.

De cursus bestaat uit zes modules:

 1. Schrijfproces en schrijfgedrag: je analyseert je eigen schrijfproces- en gedrag en leert verschillende fasen van het schrijfproces kennen;
 2. Voorbereiden schrijfopdracht: je maakt kennis met verschillende brainstormtechnieken. Daarnaast leer je een doelgroepanalyse maken, het tekstdoel bepalen, een centrale vraag formuleren, een schrijfplanning maken en databases gebruiken voor geschikte literatuur;
 3. Structureren: je leert een tekstschema maken, een inleiding en conclusie schrijven en een alinea opbouwen;
 4. Eerste versie schrijven: je leert een goede eerste versie van je tekst schrijven met behulp van je tekstschema. Daarnaast leer je feedback geven op je eigen tekst, aan de hand van een aantal criteria;
 5. Tweede versie schrijven: je leert signaalwoorden in de tekst gebruiken, structuur aanbrengen, begrijpelijk formuleren, een wetenschappelijke schrijfstijl hanteren en inhoudelijke titels en tussenkopjes formuleren. Je kijkt kritisch naar deze versie en herschrijft je tekst;
 6. Eindredactie: tot slot leer je de tekst redigeren op grammatica, spelling en leestekens. Ook verzorg je de lay-out, zet je (online) tools in de bij eindredactie en corrigeer je de tekst aan de hand van een beoordelingsmodel.

Tip: bekijk ook het online magazine van de HvA voor meer informatie over het aanbod taal- en schrijfcursussen!

Ook voor scholieren en mbo-studenten

De cursus ‘Beter schrijven in het hoger onderwijs’ is niet alleen geschikt voor studenten van hogescholen en universiteiten, maar ook voor scholieren en mbo-studenten die zich op een studie in het hoger onderwijs willen voorbereiden. Je kunt de cursus op ieder moment volgen, wanneer het jou uitkomt. Bovendien kun je kiezen met welke module je wil starten. Je meldt je aan via my courses.


Taalspreekuur HvA

Het gratis taalspreekuur van de HvA biedt studenten individuele ondersteuning op het gebied van Nederlandse en Engelse taal. Je wordt hier gekoppeld aan een docent Nederlands of Engels. Hij of zij helpt onder andere bij:

 • het bespreken van feedback die je van een andere docent hebt gekregen op een verslag of schrijfopdracht;
 • leesstrategieën;
 • presentatievaardigheden.

Voor meer informatie over de het taalspreekuur kun je mailen naar: taalspreekuur.fbe@hva.nl. Of appen naar het nummer: 06 211 57 677.


Summer School InHolland Diemen

Studenten aan de Hogeschool InHolland moeten tijdens hun eerste studiejaar verplicht een taal- en rekentoets halen. Daarvoor heeft InHolland Diemen voor de opleidingen Accountancy, Business Studies en Finance & Control een gratis Summer School ontwikkeld. Dit driedaagse programma bestaat uit:

 • kennismaking met (eigen) leerstijlen;
 • oefenen rekenvaardigheden;
 • oefenen taalvaardigheden.

De Summer School vindt plaats in augustus. Stuur voor meer informatie en aanmelding een mail naar: info@inholland.nl

Hbo taaltoets

Twijfel je of jouw Nederlands op hbo-niveau is? Dan kun je op hbotaaltoets.nl gratis jouw kennis en vaardigheden op de volgende taalonderdelen toetsen:

 • spelling werkwoordsvormen;
 • spelling algemeen;
 • zinsbouw/stijl;
 • woordenschat (betekenissen);
 • uitdrukkingen, spreekwoorden en gezegden;
 • grammatica: zinsontleding;
 • grammatica: woordbenoeming;
 • interpunctie.

Cursussen voor NT-2

Is Nederlands niet je eerste taal, maar je tweede of derde? Dan kun je verschillende cursussen volgen aan de HvA:

Meer informatie over taal- en schrijfcursussen hogescholen? Check Taalwinkel!

Heb je direct hulp nodig bij het schrijven van een tekst en kun je niet wachten op een workshop? Kijk dan op Taalwinkel, het online taaladviespunt van de HvA en UvA. Hier vind je veel informatie en instructievideo’s over spelling, schrijfstijl, woordenschat en grammatica.

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Ontwikkeling hoger onderwijs